Home VestiPolitika i društvo Plan za “zeleniji” evropski energetski sektor

Plan za “zeleniji” evropski energetski sektor

by bifadmin

Evropski komesar za energetiku Gajtner Etinger predstavio je u Briselu svoj plan za širenje nemačkog pristupa održivoj proizvodnji energije na celu EU, za šta je po prvi put u istoriji Unija odvojila dovoljno novca.

Naime, u planu je predstavljeno 200 infrastrukturnih projekata krucijalnih za održivu energetsku budućnost na koje će biti utrošeno 5,8 milijardi evra, i to za ideje poput prekogranične izgradnje novih gasovoda, ustanova za skladištenje energije i sl.

struja

Projekti će se sprovoditi pod uslovom da uvek barem dve zemlje od njih imaju koristi. U suštini svaka od 28 članica EU bi trebalo da vidi benefite od ovoga. Naime, u okviru projekata će biti ponuđene i jefitne pozajmice i subvencije za izgradnju energetskih objekata u vrednosti i do 75% od cene projekta.

Međutim, pošto većina planom predviđenih ekoloških načina za proizvodnju energije u Nemačkoj već funkcioniše, cilj je da ova zemlja to počne da radi u saradnji sa svojim susedima. Osim toga u planu je stvaranje kruga električne energije severnomorskih zemalja odnosno razmene energije koju proizvode ove zemlje.

Do sada su jedna od brana ovakvim projektima bili protesti građana protiv infrastrukture kao što su visokonaponski strujovodi međutim sada je to rešeno – oko 200 ovakvih projekata će u naredne tri i po godine dobiti građevinske dozvole u EU.

Izvor: Špigl

Pročitajte i ovo...