Home VestiEkonomija Srušila se imperija Eikea Batiste

Srušila se imperija Eikea Batiste

by bifadmin

Nekada najbogatiji čovek u Brazilu i pretendent na vrh liste najbogatijih ljudi na svetu, naftni magnat Eike Batista ovih dana se suočava sa bankrotom svoje kompanije OGX, pošto sa kreditorima nije uspeo da dogovori novo odlaganje naplate dugova u visini od pet milijardi dolara.

O governador Sérgio Cabral e os secretários estaduais Marilene Ramos (Ambiente) e Júlio Bueno (Desenvolvimento Econômico, Energia, Indústria e Serviços) entregam a Licença Prévia (LP) para aimplantação da usina termelétrica a carvão, do Porto do Açu Ener
Brazilska naftna i gasna kompanija OGX juče je podnela papire za bankrot, s obzirom da nije u zakonskom roku uspela da reguliše preko pet milijardi dolara duga. To je ujedno i jedan od najvećih bankrota ikada zabeleženih u Južnoj Americi, a radi se o preduzeću Eikea Batiste, koji je pre samo nekoliko godina bio „težak“ 30 milijardi dolara. Prema poslednjoj listi časopisa Forbs njegovo sadašnje bogatstvo procenjeno je na oko 900 miliona dolara.

Od najviše postignute cene za akcije OGX u 2009. godini, njihova vrednost je pala za 99%. Nekada kompanija koja je slavljena širom Brazila zbog obećavajućih izveštaja o još uvek „netaknutim naftnim poljima“ u njenom vlasništvu, OGX je sada otišao na doboš, pošto se ispostavilo da su to samo bila prazna obećanja. Podneti papiri za bankrot biće razmatrani za 60 dana od strane brazilskog suda, a za to vreme rukovodstvo kompanije mora da smisli plan za restrukturiranje koji posle treba da odobre i međunarodni kreditori.

Pročitajte i ovo...