Home VestiBiznis & Finansije U najavi solidarni porez na visoke plate u javnom sektoru

U najavi solidarni porez na visoke plate u javnom sektoru

by bifadmin
Premijer Srbije Ivica Dačić danas je najavio mogućnost uvodjenja solidarnog poreza na zarade zaposlenih u javnom sektoru koje premaju 100.000 dinara. Kako je objasnio, poreska stopa bi bila 10 ili 12 odsto, a na plate najviših funkcionera i poslanika čak 20 do 30 odsto.
Namera je da državni fukcioneri podnesu najveći teret krize i da se odreknu dela svojih zarada kako bi država mogla da bolje štiti one kojima je pomoć potrebna. Za uvođenje solidarnog poreza na penzije i plate u javnom sektoru zalagao se i Fiskalni savet Srbije u vreme priprema rebalansa ovogodišnjeg budžeta, ali tada nije bilo saglasnosti u vladi oko takve mere. Po proceni Fiskalnog sveta, poreska stopa od 10 odsto na penzije veće od 25.000 i plate iznad 40.000 dinara donela bi uštede u budžetu u 2014. godini od 0,6 odsto bruto domaćeg proizvoda.
 svinja stednja
Dačić je podržao i ideju prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da se zabrani zapošljavanje u javnom sektoru, pres svega u državnoj administraciji, ili da bar bude minimalno. Procenjuje se da je nova vlada na račun republičkog budžeta zaposlila više oko 1.500 ljudi.

Pročitajte i ovo...