Home VestiEkonomija U poslednjih 25 godina srednja klasa iz postkomunističkih zemalja najviše osiromašila

U poslednjih 25 godina srednja klasa iz postkomunističkih zemalja najviše osiromašila

by bifadmin

Branko Milanović, jedan od vodećih ekonomista iz Svetske banke, pratio je kretanja prihoda širom sveta od 1988. do 2008. mereno kursom dolara iz 2005. godine i prilagođeno inflaciji u ovom periodu.

fotosop copy
Tokom svog istraživanja Milanović je došao do zaključka da su najviše rasli prihodi najbogatijih koji čine 1% svetske populacije (od čega u polovinu spadaju najbogatiji Amerikanci, zatim Britanci, Japanci, Francuzi, Nemci ali tu ima i Rusa, Brazilaca isl). Prihod je možda još više rastao novim srednjim klasama, pre svega u kineskoj i indijskoj. U 1988. prosečna zarada u Kini bila je veća nego u samo 10% drugih zemalja, dok je 20 godina kasnije prosečan kineski radnik bio u gornjoj polovini u svim merenjima prihoda.

Najveći gubitnici u rastu prihoda bili su viša srednja klasa u osiromašenim društvima (najčešće iz bivših komunističkih država) i građani iz razvijenih zemalja čiji su prihodi stagnirali.

prihodi

Branko Milanović očekuje da ako se ovaj trend nastavi “ne treba da nas iznenadi kada se i u bogatim zemljama upadljivo smanji rast prihoda stanovništva”.

Među brojnim otkrićima ovog ekonomiste je i ono da je geografska lokacija veoma bitna za rast prihoda, čime se može objasniti i velika emigracija u razvijene zemlje. Naime, polovina prihoda zavisi od prihoda zemlje iz koje je pojedinac – danas su prihodi siromašnih ljudi u bogatim zemljama mnogo viši od prihoda siromašnih u nerazvijenim zemljama.

Izvor: Fajnenšl Tajms

Pročitajte i ovo...