Home VestiEkonomija Bazelski komitet predložio još strožiju regulativu finansijskog sektora

Bazelski komitet predložio još strožiju regulativu finansijskog sektora

by bifadmin

Međunarodni regulatori su predložili fundamentalne izmene u načinu vrednovanja rizika od strane banaka koji bi neke od njih mogao da natera na intenzivno stezanje kaiša, a druge i da izbaci iz ove vrste poslovanja.

Bazelski komitet optužio je banke da su donekle krive za finansijsku krizu zbog potcenjivanja rizika u svojim računovodstvenim knjigama i odlučio da pokuša da umanji buduće opasnosti na ovom polju.

centralne  banke

Zato su predložili da se ovom problemu pristupi boljom kalibracijom dva pristupa, odnosno obaveznom standardizovanom kalkulacijom koju koriste sve banke u kombinaciji sa obavezom redovnog objavljivanja standardizovanih kapitalnih troškova. Ovaj standardizovan pristup znači da će banke morati da mere kreditne rizike pomoću kriterijuma koje im postave agencije poput Moody’s i Standard & Poor’s. Unutar banaka moći će i dalje da se meri pomoću samostalne procene ali investitori će moći da javno izazovu banke kada objave niže rizike od realnih.

Komitet još nije odlučio od kada će početi da se primenjuju ova pravila, ali kaže da će uzeti u obzir i primenu Bazela III, verovatno da ne bi banke mnogo opteretio.

Izvor: Rojters

Pročitajte i ovo...