Home VestiBiznis & Finansije B&F reč nedelje: Emirati

B&F reč nedelje: Emirati

by bifadmin

Naša redovna nedeljna rubrika mogla bi da ovom prilikom da promeni ime i u reč godine, kada su u pitanju Emirati. Još od prvih predizbornih obećanja sadašnjeg potpremijera Vučića i predsednika Nikolića pre skoro dve godine, poslovni partneri iz Ujedinjenih Arapskih Emirata navođeni su kao potencijalni spasioci posrnule srpske privrede. Od agrara pa do avio-transporta, od fudbalskih klubova do proizvodnje mikročipova, bogati šeici izrazili zu zainteresovanost za ulaganje u Srbiju, ali veliki upliv njihovih finansijskih sredstava još uvek čekamo kao ozebli sunce.

dubai-camel

Prvo konkretno ostvarivanje saradnje sa poslovnim svetom iz Emirata ogleda se u poletanju rebrendirane (polu)nacionalne avio-kompanije. Nekadašnji JAT sada je Air Serbia, uz 49% vlasništvo nacionalne kompanije iz UAE, Etihad Airways. Osim rebrendiranja aviona, najavljena je i nabavka novih letelica, kao i uvođenje letova na nove destinacije.

Aleksandar Vučić je nedavno ponovo najavio dve do tri milijarde evra povoljnog kredita iz UAE i nazvao ih „praktično poklonom“, zbog povoljnih uslova otplate, iako se ni o iznosu ni o kamatama još uvek ništa ne zna. „Nijedan kredit nikada nije poklon“, reagovao je tom prilikom ekonomista Milan Kovačević u izjavi za Deustche Welle. Pa ipak, osim kreditiranja, vladajuća porodica Zajed i te kako je zainteresovana za srpsku vojnu industriju i poljoprivredu. U psolednje vreme govori se i o kapitalnom projektu izgradnje Mubadaline fabrike čipova u Srbiji, u kojoj bi navodno, trebalo da bude zaposleno preko 1.000 IT inženjera, kao i izgradnji pogona za proizvodnju delova za avione Boeing i Airbus. A navijači FK Crvena zvezda nadaju se da će nedavna poseta beogradskoj Marakani šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana u skorije vreme uroditi plodom, a posrnuli nekadašnji evropski šampion postati još jedan u nizu klubova u vlasništvu ove porodice. A u trenucima dokolice, naš novi najbolji prijatelj, šeik planira povremeno i da posećuje Karađorđevo, nekadašnje omiljeno Titovo lovište.

Emirati 2

Šta će od najavljenih investicija zaista i biti ostvareno valjda ćemo doživeti i da vidimo. U međuvremenu UAE leže na sedmim po veličini izvorima nafte u svetu i sedamanaestim po veličini nalazištima prirodnog gasa. BDP po glavi stanovnika je sedmina svetu u 2012. godini i iznosi oko 64.000 dolara.

realtime_logo (1)

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...