Home VestiBiznis & Finansije B&F reč nedelje: Tajkuni

B&F reč nedelje: Tajkuni

by bifadmin

U našim medijima u poslednje vreme su u fokusu interesovanja bile dve nepogode – tajfun, elementarna nepogoda na Filipinima koja je odnela više hiljada života, i stalna tema u Srbiji – tajkuni, ili kako ih mnogi zovu „privredne nepogode“.

U toku je rat protiv korupcije, čije žrtve ce, za sada samo prema najavama vlasti biti i dalje, mnogi srpski tajkuni koji imaju amneziju o zarađivanju svog prvog miliona. Svako od njih ima različit stil, neki su se razbacivali novcem i vilama poput bogatog azilanta Bogoljuba Karića, a neki su živeli i zarađivali tiho, u senci, poput Miroslava Miškovića.

Tajkuni 18 - 24. novembar

Mišković je od početka suđenja međutim došao u žižu javnosti. Miškovićima (ocu i sinu) sudi se prema optužnici za nezakonito izvlačenje novca iz putarskih preduzeća i utaju poreza kojima su oštetili ova preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara. Zanimljivo je da se Mišković senior na svom suđenju izjasnio ne kao “najbogatiji čovek u Srbiji”, već kao upravo suprotno – tvrdio je da ima jednu kuću i automobil, a u ormaru samo jedno odelo. Psiholozi smatraju da ovim izjavama naš najpoznatiji tajkun želi da pokaže svoj ljudski lik i pridobije javnost, ali čini se da je za to odveć kasno.

Tajkuni 18 - 24. novembar 2

U međuvremenu saznajemo da Mišković nije bio šlag na torti, već možda samo patišpanj jer je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kao i mnogo puta do sada pre dvadesetak dana ponovo najavio da će se hapšenja tajkuna nastaviti i da su na redu dvojica koja su uzimanjem kredita bez pravog pokrića oštetili državu. Ovo je deo već uigrane strategije najavljivanja hapšenja preko medija. Izgleda da su vlasti dobro upoznate sa značajom vođenja psihološkog rata jer se i dan-danas samo nagađa ko je sledeći na tapetu za hapšenje, dok pravi kandidati samo mogu da strepe i smišljaju način da pobegnu iz zemlje.

realtime_logo

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...