Home VestiEkonomija Drastičan pad prometa na Produktnoj berzi

Drastičan pad prometa na Produktnoj berzi

by bifadmin

Posle dužeg vremenskog perioda, jedna tendencija je prekinuta, a jedna nastavljena. Naime, u periodu od preko dva meseca kada su se preko berze u Novom Sadu u kontinuitetu realizovali nedeljni prometi od preko 2.000 tona, u nedelji za nama je zabeležen drastičan pad prometa koji je iznosio svega 649,91 tonu robe što je čak 3,7 puta manji promet nego prethodne nedelje. Sa druge strane, ono što je za tržišne analize mnogo bitnije, jeste da je trend rasta cena berzanskih roba nastavljen i u protekloj nedelji. Finansijska vrednost prometa u ovom nedeljnom izveštajnom periodu je iznosila 12.764.885 dinara, što je manje u odnosu na prethodnu nedelju za 73,22%.

U godini kada smo imali jednu od najboljih žetvi pšenice u poslednje vreme, pomalo paradoksalno zvuči da se već četiri meseca po skidanju useva, na ovom tržištu suočavamo sa relativno malom ponudom. Dva su osnovna razloga koja pružaju objašnjenje ovakve slobodno se može reći neočekivane situacije. Najpre, to je podatak o rekordnom izvozu hlebnog žita koji je za prva četiri meseca ekonomske godine iznosio skoro 850.000 tona, dok je druga okolnost koja je zaustavila aktivnost prodavaca na ovom tržištu, podatak o konstantnom rastu cene koji od početka žetve iznosi čak 35%, pa to jednostavno navodi prodavce na logiku da treba još sačekati u očekivanju daljeg rasta cene. Na pojačanu nervozu na ovom tržištu doprinosi i saznanje o bitno manje zasejanim površinama u optimalnom agroroku, nego prošle godine. Prosečna cena trgovanja pšenice iznosila je 21,45 din/kg ( 19,86 bez PDV) ili za 3,84% više u odnosu na prethodnu nedelju. Cena pšenice na zatvaranju berze iznosila je 20,20 din/kg bez PDV što je ujedno i nov ovosezonski cenovni maksimum.

berza produktna

Cena kukuruza je takođe u porastu, ali taj rast nije takvog intenziteta kao što je slučaj kod pšenice. U protekloj nedelji ova roba je takođe došla do svog ovosezonskog maksimuma od 15,00 din/kg bez PDV. Prosečna cena trgovanja iznosila je 15,96 din/kg ( 14,77 bez PDV), što je rast u odnosu na prethodnu nedelju od 0,22%. Dešavanja na međunarodnim tržištima, kao i tržišne okolnosti na domaćem tržištu ne otvaraju tako dobre perspektive kukuruzu kao pšenici, ali cenovni nivo sa početka berbe je podignut za oko 20%, pa je to sada sasvim dobra osnova za svaki dalji rast cene ma koliki on bio.

Još samo sojinim zrnom se trgovalo u nedelji za nama na novosadskoj berzi i to po ceni od 51,30 din/kg (47,50 bez PDV). U odnosu na prethodnu nedelju to je rast od 0,85%. Cena soje je pre dva meseca imala nagli rast kada je sa nivoa od 41,00 din/kg bez PDV došla na vrednost od 45,00 din/kg, a sve posle toga bile su samo manje cenovne korekcije i to uglavnom na više, pa je trenutna cena od 47,50 din/kg veća od startne cene u žetvi za oko 16%.

prodeks

PRODEX

Dva meseca u kontinuitetu, PRODEX beleži rast indeksne vrednosti. Dana 13.09.2013., ovaj pokazatelj beleži svoj trogodišnji vrednosni minimum od 187,82 indeksnih poena. Tada je kukuruz vredeo 12,40 din/kg, bez PDV-a, a pšenica 16,50 din/kg, bez PDV-a. Na današnji dan registrovana je indeksna vrednost PRODEX-a od 205,38 indeksnih poena, što je za čitavih 17,56 indeksnih poena više nego pre dva meseca. Danas se pšenicom trguje po 20,20 din/kg, bez PDV-a, a kukuruzom po 15,00 din/kg.

To znači da su i pšenica i kukuruz, u posmatranom periodu poskupeli za preko 3,50 din/kg. Grafički prikaz napred iznetog potvrđuje sledeći grafikon.

Pored cena pšenice i kukuruza, na porast PRODEX-a je, svakako, uticao i rast cene soje u zrnu. Danas ona vredi 47,50 din/kg, bez PDV-a, odnosno za čak 6,50 din/kg više nego tog 13.09.2013.

U odnosu na prošli petak, aktuelna vrednost PRODEX-a od 205,38 indeksnih poena, viša je za 2,44 indeksnih poena.

SVET 

Cene američkog fjučersa kukuruza, do kraja prve polovine nedelju su uglavnom imale uzlazni trend, na osnovu USDA-ovog izveštaja koji procenjuje da će rod ove kulture na američkom tržištu biti manji nego što su prethodno analitičari prognozirali. Žetva kukuruza u SAD-u je tokom nedelje bila na nivou od 84% (73% prošle nedelje i 79% petogodišnji rekord). Međutim, krajem nedelje došlo je do pada vrednosti kukuruza na osnovu sve povoljnijih vremenskih uslova za rod u Brazilu, što je uticalo na pad na američkom tržištu. Američki fjučersi pšenice pali su na minimum u poslednjih sedam nedelja. Proizvodnja se procenjuje na nivo od 58.0 mt (61.7 mt prošle godine). Setva ozime pšencie je na nivou od 95%, što je nešto malo ispred petogodišnjeg proseka, dok je 65% useva dobilo ocenu dobar/odličan, naspram 36% prošle godine. U odnosu na prethodnu nedelju cena pšenice na čikaškoj berzi je pala za 1,29%, dok je cena kukuruza skočila za 1,43%.

Američki fjučersi soje su u odnosu na prošlu nedelju zabeležili skok od 5%. Žetva je na nivou od 91%, što je u trendu sa petogodišnjim prosekom, dok je prognoza proizvodnje skočila za 3.0 mt, na 88.7 mt (82.6 mt prošle godine). Soja sa novembarskom isporukom je skuplja za 3,02%, a sojina sačma sa isporukom u decembru skuplja za 5,15%.

Pročitajte i ovo...