Home VestiEkonomija Indija uticala na globalni pad potražnje za zlatom

Indija uticala na globalni pad potražnje za zlatom

by bifadmin

Globalna potražnja za zlatom je u trećem kvartalu ove godine pala za 21% u odnosu na isti period lane zbog opreza indijskih potrošača ali i vlasti. Naime, Indija je odlučila da uvozi manje zlata (32% manje nego prošle godine) zbog slabljenja ekonomije, pada rupije, smanjene potražnje ali i napora njenih vlasti da zbog kontrolisanja spoljnotrgovinskog deficita obuzda uvoz ovog plemenitog metala.

indija zlato

Od jula je zabranjen uvoz zlatnih novčića i pooštren uvoz drugih proizvoda od zlata u Indiju kako bi se uspostavio odnos uvoza i izvoza u proporcijama 80:20, odnosno kako bi 20% svog uvezenog zlata bilo dalje izvezeno pre nego što se u zemlju uveze nova količina. Dakle, nije palo interesovanje Indusa za zlato, smenjena je samo njihova kupovna moć i mogućnost da ga uvoze.

Kinezi su doduše pokušali da nadoknade smanjenje interesovanja za zlato u drugoj najbrojnijoj azijskoj zemlji, sa rastom potražnje za plemenitim metalom od 18% u trećem kvartalu. U Kini se najviše kupovao zlatni nakit, a veća tražnja za zlatom zabeležena je i u Jugoistočnoj Aziji, na Bliskom Istoku i u Turskoj.

Redovni kupci zlata ostale su centralne banke, mada su ga u trećem kvartalu kupovale za 17% manje nego u istom periodu prošle godine.

Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...