Home VestiEkonomija Javne investicije u SAD najniže od 1947. godine

Javne investicije u SAD najniže od 1947. godine

by bifadmin

Javne investicije u SAD su pale na 3,6% BDP-a, odnosno na najniži nivo još od demobilizacije posle Drugog svetskog rata, bar sudeći prema računici Fajnenšl Tajmsa.

Za ovo su najviše zaslužni republikanci sa svojim konstantnim zahtevima za smanjenjem javne potrošnje, piše ovaj časopis, i dodaje da bi ovakva ekonomska politika mogla da ugrozi dalji rast američke privrede.

radnici iz 1945

“U 2012. je bilo 475 milijardi dolara javnih investicija, a za 2014. godinu predlažemo 624 milijardi, baš zato što se ulažemo dovoljno u infrastrukturu”, kaže Džejson Furman, predsednik Obaminog veća ekonomskih savetnika.

O tome koliko je samo saobraćajna infrastruktura u Americi propala govori podatak da se ulice same, ili uz pomoć lokalnih zajednica, razgrađuju. Kirk Dejl, nadzorni organ gradića Marlet iz Mičigena pre 30 godina svedočio je rastu i razvoju grada pošto je asfaltiran put u njemu. Danas međutim Marlet ne može da priušti održavanje puteva pa se pridružio velikom broju malih zajednica koje svoje puteve vraćaju u prvobitno stanje, odnosno u šljunak i prašnjave staze.

Tako im sa 60.000 dolara po milji na svakih 10 godina održavanje puta može pasti na samo 300 dolara godišnje (na kontrolu prašine).

Zvanični podaci pokazuju da su ne računajući kratak rast javnih investicija kada je Barak Obama došao na vlast, ulaganja u stalnom padu. Najveći pad beleži se u ulaganjima u infrastrukturu, posebno u izgradnju škola i autoputeva. Federalno finansiranje za istraživanja i razvoj imalo je skroman pad ali očekuje se da će ubuduće i ono doživeti sličnu sudbinu. Ako bi se budžet za ovo mnogo smanjio to bi ugrozilo rast američke ali i svetske ekonomije jer je mnogo naučnih otkrića finansirano od strane američke vlade.

Pročitajte i ovo...