Home VestiBiznis & Finansije Krediti stranih finansijskih organizacija u Srbiji i u dinarima

Krediti stranih finansijskih organizacija u Srbiji i u dinarima

by bifadmin

Narodna banka Srbije je danas donela odluku kojom su stvoreni uslovi da prvoklasne medjunarodne finansijske organizacija kreditiraju u dinarima na srpskom tržištu. Procenjeno jeda će to doprineti povećanju dinarskih izvora finansiranja domaćih pravnih lica, banaka i preduzetnika.

Odlukom NBS je predvidjeno da domaća preduze’a i banke mogu, pod fleksibilnijim uslovima, da koriste i otplaćuju dinarske kredite odobrene od medjunarodnih finansijskih organizacija i razvojnih banaka ili finansijskih institucija, čiji su osnivači članice Evropske unije i OECD-a. Otklanjanje ograničenja za ulaganje sredstava medjunarodnih finansijskih institucija, po proceni centralne banke, uticaće na povećanje učešća dinarskih kredita i na poboljšanje uslova pod kojim privreda i banke mogu da dodju do dinarskih izvora finansiranja.

tesla dinar

Mogućnost povoljnijeg zaduživanja, oslobodjenog deviznog rizika predstavlja značajan podsticaj privrednoj aktivnosti, a pozitivno će uticati i na stabilnost finansijskog sistema, smatra NBS. Kako medjunarodne finansijske organizacije mogu da odobravaju dinarske kredite i iz sredstava koja potiču od emisije dinarskih dugoročnih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu, izdavanje tih hartija trebalo bi da pozitivno utiče i na razvoj tržišta kapitala u Srbiji.

Pročitajte i ovo...