Home Vesti Maldivi i Bali rajska ostrva o kojima maštaju Srbi

Maldivi i Bali rajska ostrva o kojima maštaju Srbi

by bifadmin

Poslednjih godina sve više ljudi iz Srbije u inostranstvo kreće sa aerodroma, a brzina i udobnost putovanja avionom motiv su da se prištedi za željenu destinaciju. Kompanija Qatar Airways i portal mondo.rs sproveli su veliku online anketu o navikama turista iz naše zemlje kako bi saznali koliko građani lete avionom, koji su najčešći razlozi putovanja, kao i koje su to destinacije iz snova o kojima maštamo. Karte za daleke destinacije sve traženije među turistima iz naše zemlje, odmor i zabava glavni razlog putovanja.

qatar avion
Istraživanje sprovedeno tokom novembra na portalu mondo.rs, pokazuje da više od četvrtine Srba avionom putuje jednom do dva puta godišnje, oko 12% ispitanika leti vrlo često, a trendu rasta putovanja doprinose sve pristupačnije karte i aranžmani za daleke destinacije, koje ranije nisu bile u ponudi. Kada je reč o izboru aviokompanije, najznačajnija stavka je cena karte prevoznika (85%), a putnicima je važna i dužina leta, usluga u avionu, kao i brend, odnosno imidž koji kompanija ima. Istraživanje pokazuje da Srbi u inostranstvo najčešće odlaze zbog odmora i zabave (više od 70% ispitanika), dok je značajan i procenat onih koji putuju zbog poslovnih obaveza.

Koje daleke destinacije privlače Srbe?

Prema podacima Qatar Airways-a, egzotične, prekookeanske destinacije sve su traženije među turistima iz Srbije, a posebno interesovanje vlada za Bangkok i Puket, Džakartu i Bali, Melburn i Pert. Upiti stižu i za destinacije u Africi, kao i Bliskom istoku, a u poslednje vreme interesovanje raste i za destinacije u Maleziji.

Još jedan od zanimljivih rezultata istraživanja odnosi se na odabir putovanja iz snova. Naime, anketa, u kojoj je učestvovalo više od 2.500 ljudi, pokazala je da su među „rajskim vrtovima“ Srbima najprivlačniji Maldivi, zatim Bali, Šri Lanka i Puket. Prema rečima Natali Brodnik, komercijalnog menadžera Qatar Airways-a za Srbiju, ta kompanija putnicima iz naše zemlje nudi primamljive globalne promocije tokom kojih se karte mogu kupiti po povoljnijim cenama: „Qatar Airways danas poseduje više od 129 aviona koji lete na 132 biznis i turističke destinacije širom šest kontinenata. Mnoge egzotične destinacije, kao što je recimo Bali, nude veoma povoljan smeštaj, a glavna stavka u budžetu za putovanja je avio karta. Stoga se trudimo da, kroz promotivne akcije, našim putnicima omogućimo da tokom perioda popusta znatno uštede.
Specijalni popusti kreiraju se za sve klase, a trenutno je aktuelna akcija tokom koje po ceni jedne karte u biznis klasi putuju dve osobe. Qatar Airways se 30. oktobra pridružio oneworld® alijansi, čime je svim putnicima obezbeđen kompletan program oneworld® usluga, pogodnosti i ruta vodećih avio-prevoznika širom sveta. Brodnik je naglasila da Qatar Airways 20. novembra obeležava godinu dana od otvaranja linije u Srbiji: „Linija iz Beograda nije samo najbolja i najbrža veza sa Katarom i Dohom, već i prilika za putnike iz Srbije da nastave svoje putovanje ka nekoj od daljih destinacija, posebno u Australiji, Kini i zemljama Dalekog istoka. Osim toga, želeli smo da tržištu Srbije ponudimo uslugu na nivou od pet zvezdica, po čemu smo globalno prepoznatljivi i verujemo da će putnici lako prepoznati u našoj ponudi ono što je već duže vreme nedostajalo na tržištu Srbije, a to je usluga najvišeg nivoa i izvanredna veza sa više od 130 destinacija širom sveta.

Qatar Airways predstavlja sinonim za besprekornu uslugu, a za nabavku više od 250 letelica, među kojima su Boeing 787s, 777s, Airbas A350s i A380s, kao i seriju letelica A320, do sada je izdvojeno 50 milijardi dolara. Qatar Airways – „hotel“ sa pet zvezdica iznad okeana Više puta nagrađivana aviokompanija iz Dohe i jedan od dva svetska prevoznika rangiranih sa pet zvezdica na svim klasama, ubraja se u najluksuznije destinacije među oblacima. Qatar Airways je među sedam svetskih avio-prevoznika rangiranih sa 5 zvezdica po oceni Skytrax agencije za avio kvalitet. Ista agencija nagradila je Qatar Airways priznanjem za Aviokompaniju godine 2011. i 2012, dok je 2013. godine kompanija bila drugoplasirana.

Da prestižnije usluge na nebu nema, potvrđuje Nagrada za najbolju biznis klasu na svetu koju je kompanija iz Dohe dobila 2013, a iste godine biznis lounge Qatar Airways-a u Londonu proglašen je najboljim na globalnom nivou. Takođe, već dve godine za redom, letačko osoblje kompanije ponosno nosi titulu prvih na Bliskom istoku. Uz najprestižnije svetske nagrade koje je Qatar Airways dobio, poslednje u nizu priznanja upućeno je prvom čoveku kompanije iz Dohe. Naime, Američka privredna komora u Kataru (AmCham Qatar), proglasila je Akbar Al Bakera biznis liderom Katara za 2013. godinu.

Pročitajte i ovo...