Home VestiBiznis & Finansije Milionski gubici zbog zloupotreba u javnim nabavkama

Milionski gubici zbog zloupotreba u javnim nabavkama

by bifadmin

Ukupni godišnji gubici Srbije, Makedonije, BiH i Crne Gore zbog nepravilnosti i zloupotreba u javnim nabavkama iznose najmanje 700 miliona evra, ukazano je danas u Beogradu na skupu o javnim nabavkama na Zapadnom Balkanu. Navedeno je da se u zemljama EU u procesu javnih nabavki godišnje prosečno „baci“ ili „završi u nečijem džepu“ oko 13 odsto njihove vrednosti, što znači da četiri zemlje regiona od ukupnih izdataka za javne nabavke nenamenski potroše najmanje oko 700 miliona evra, od čega samo Srbija oko 300 miliona evra.

sumnjive javne nabavke

Predstavnica Centra za razvoj neprofitnog sektora Ivana Stefanović ocenila je da se u Srbiji primenjivao jedan od najnetransparentnijih sistema javnih nabavki u regionu, u kome je od 20 do gotovo 30 procenata javnih nabavki sprovedjeno kroz pregovaračke postupke bez objave javnog poziva. Ona je rekla da Srbija ima i visoki procenat učešća javnih preduzeća u strukturi javnih nabavki. Učešće srpskih javnih preduzeća u ukupnim javnim nabavkama je veće od 60 odsto, što je četiri do pet puta više od ostalih učesnika, poput državnih organa, lokalnih samouprava ili javnih ustanova.

Ukupna vrednost javnih nabavki u Srbiji u 2011. i 2012. godini bila je blizu 600 milijardi dinara, što je oko devet odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Uprava za javne nabavke Srbije utvrdila je nepravilnosti vredne blizu tri milijarde dinara u 2011. i skoro 8,5 milijardi dinara prošle godine, dok je Državna revizorska institucija (DRI) 2012. u postupku javnih nabavki utvrdila nepravilnosti vredne 47 milijardi dinara. Krajem prošle godine donet je novi Zakon o javnim nabavkama u Srbiji koji je počeo da se primenjuje u aprilu ove godine.

Predstavnik Generalnog direktorata za proširenje u Evropskoj komisiji Nikola Bertolini naveo je da je transparentnost procesa javnih nabavki veoma važan deo procesa pridruživanja EU. Prema njegovim rečima, u EU je važno kako se troši javni novac, koji mora biti predmet svakodnevne kontrole i revizije.

Konferencija u Beogradu je organizovana kao deo projekta „Ka efikasnim mehanizmima javnih nabavki u državama potencijalnim kandidatima za članstvo u EU“, koji finansira EU kroz IPA pretpristupne fondove.

Pročitajte i ovo...