Home Vesti Ministarstvo privrede traži od Fonda za razvoj analizu dosadašnjeg kreditiranja

Ministarstvo privrede traži od Fonda za razvoj analizu dosadašnjeg kreditiranja

by bifadmin

Fond za razvoj Republike Srbije ponovo traži od Upravnog odbora Fonda da na odloženoj sednici, koja je zakazana za danas, odobri više od 925 miliona dinara novih kredita za 52 preduzeća. Ministarstvo privrede je, prilikom prethodnih sazivanja i odlaganja iste sednice 11. i 22. oktobra, tražilo da se privremeno obustavi kreditiranje na ovakav način dok se ne izvrši detaljna analiza svih dosadašnjih kredita Fonda, kao i opravdanost kredita čije se odobravanje planira.

prasica

Umesto stručne analize i projekcije, iz Fonda za razvoj dostavljen je samo poziv za sednicu UO, sa istim dnevnim redom i istim spiskom kredita i preduzeća za odobravanje. Ministarstvo privrede zahteva od Fonda za razvoj da obustavi svako novo kreditiranje dok se ne sagleda trenutno stanje. Bacanje novca građana Srbije u bunar bez dna i ovakvo neodgovorno ponašanje mora da prestane, kaže se u zvaničnom saopštenju Ministarstva.

U situaciji kada nisu poznati uzroci problema naplativosti kredita (NPL) i kada država od svih građana traži da podnesu teret krize, Ministarstvo privrede smatra da je neodgovorno dalje plasirati sredstva, novac građana i poreskih obveznika Srbije, bez analize razloga katastrofalnog stanja portfolija Fonda za razvoj. Od svih državnih službenika, posebno od direktora agencija i fondova, očekuje se najviši stepen odgovornosti u trošenju novca građana Srbije.

Ministarstvo privrede je 7. oktobra objavilo izveštaj o stanju Fonda za razoj u kom je navedeno da Fond trenutno upravlja portfoliom vrednim na papiru više od 217 milijardi dinara. Od tog iznosa, preko 40% je potpuno dospelo, a nije naplaćeno. Dodatnih više od 20% je delimično dospelo sa kašnjenjima u plaćanju, u iznosu od 10% do 99% ukupnog duga, a još 20% u iznosu od 1% do 10% duga, što sve čini oko 80% problematičnih kredita i plasiranih sredstava. Fond za razvoj je izdao i garancije vredne preko 79 miliona evra privrednim subjektima koji nisu solventni. Očigledno je da u Fondu za razvoj postoji problem u sistemu procene rizika plasmana. Nije logično, niti poznato bilo gde u svetu, da 61 zaposleni u Fondu može da upravlja portfoliom od 20.000 kredita. Očekivana i realna posledica toga je ovakav nivo problematičnih kredita Fonda. Vlada Republike Srbije i Ministarstvo privrede u zvaničnom saopštenju saopštili su da će ubuduće sredstvima garantnog fonda zajedno sa poslovnim bankama deliti rizik i učiniti kredite dostupnijim svim privrednim subjektima, a ne samo politički podobnim.

Pročitajte i ovo...