Home VestiEkonomija Najveći deo evropskog budžeta ide na subvencionisanje poljoprivrede

Najveći deo evropskog budžeta ide na subvencionisanje poljoprivrede

by bifadmin

U Briselu je posle 16-časovnih pregovora usvojen budžet EU za 2014. godinu, u kojoj će javna potrošnja biti smanjena za 6% u odnosu na aktuelnu godinu.

Naime, Unija će raspolagati sa 135,5 milijardi evra, odnosno sa pola milijarde manje nego što je očekivala Evropska komisija i skoro milijardu manje od prognoza Evropskog parlamenta. Pa ipak budžet je za pola milijarde evra veći nego što su to tražili lideri zemalja koje zastupaju štednju.

U okviru ovih sredstava, biće povećano finansiranje ekonomskog rasta, zapošljavanja, inovacija i humanitarne pomoći, tvrdi Algimantas Rimkunas, zamenik litvanskog ministra finansija (Litvanija inače predsedava EU). Političari EU posebnu pažnju su posvetili nezaposlenosti mladih pa je izdvojeno do 3,9 milijardi evra za otvaranje novih radnih mesta i obuku za 19 miliona nezaposlenih mladih Evropljana. Kritičari, međutim, tvrde da su dodatna sredstva samo kap u okeanu, jer se radi o samo 200 evra za svaku nezaposlenu mladu osobu.

Više novca dobiće i evropske agencije za borbu protiv ilegalnih emigranata i azilanata.

poljoprivreda budzet

Dve trećine budžeta za 2014. opredeljeno je za subvencije za poljoprivredu i za osnaživanje siromašnih regija pomoću investicionih projekata, međutim to je za 7 milijardi evra manje nego ove godine.

Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...