Home VestiIT i nauka NASA pokreće svemirsku taksi službu

NASA pokreće svemirsku taksi službu

by bifadmin

NASA je uprkos neizvesnosti da li će obzbediti sredstva, raspisala konkurs za komercijalne ponude za prevoz astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu, kao pokušaj da do 2017. razbije ruski monopol na kosmički prevoz.

Sjedinjene Države od kako su „penzionisale“ tri šatla 2011. godine, zbog visokih troškova održavanja i sigurnosnih pitanja nemaju sopstveni prevoz astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu, pa koriste ruske usluge prevoza koje ih koštaju više od 60 miliona dolara po osobi.

svemirski taksi

Stoga je NASA potražila rešenje u sklapanju ugovora sa komercijalnim prevoznicima,  a uslovi konkursa zahtevaju od ponuđača da pored gotovog projekta navedu i razvojne planove, i obave finalno testiranje koje će dokazati da je njihov transport bezbedan, uključujući i operacije na zemlji poput lansiranja i sletanja. Sa svoje strane, NASA se obavezala da će obezbediti deo sredstva, kao i tehničku pomoć i monitoring.

Do sada je privatna kompanija Space Exploration Technologies, odnosno SpaceX, izvela probni let i dva prevoza tereta na Međunarodnu svemirsku stanicu. Orbital Sciences Corp. dovršio je probni let u septembru i priprema se za prvu misiju u decembru. NASA je sa 800 miliona dolara podržala razvoj SpaceX’s Falcon 9 rakete i Dragon cargo kapsule. te Orbital Sciences’ Antares raketu i Cygnus kapsulu.

Ove kompanije su razvile i lansirne rampe u Floridi, odnosno Viridžiniji kao i stanice za kontrolu na zemlji i službe za podršku. Obe kompanije sada nude komercijalno lansiranje u orbitu.

Pročitajte i ovo...