Home VestiEkonomija NBS: Inflacija do kraja godine ispod 4%, BDP 2%

NBS: Inflacija do kraja godine ispod 4%, BDP 2%

by bifadmin

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da su se u drugoj polovini 2013. godine ispunile najave centralne banke da će inflacija biti u granicama cilja, kao i da će oporavak ekonomske aktivnosti biti praćen smanjenjem spoljne neravnoteže.

Narodna-banka-Srbije

Međugodišnja inflacija u septembru je iznosila 4,9 odsto, čime se vratila u granice dozvoljenog odstupanja od cilja, koji iznosi četiri plus minus 1,5 odsto, rekla je Tabaković danas, na predstavljanju novembarskog izveštaja o inflaciji. Guvernerka je ukazala da je inflacija i u oktobru smanjena na 2,2 odsto, čime se privremeno našla ispod donje granice cilja, dodajući da će mere monetarne politke, u narednom periodu, biti usmerene na njeno zadržavanje u granicama cilja. NBS je za 2013. godinu predvidela inflaciju u granicama od 2,5 do 5,5 odsto. Zbog povoljnijih trendova u spoljnotrgovinskoj razmeni, deficit tekućeg računa više je nego prepolovljen u odnosu na prethodnu godinu i spoljna neravnoteža se smanjuje i brže od očekivanja, a inflaciona očekivanja privrede i građana za narednih godinu dana znatno su niža, rekla je Tabaković.

„Iako je u oktobru, kada je iznosila 2,2 odsto, međugodišnja inflacija bila ispod gornje granice, očekujem da će se u narednom periodu kretati u okviru granica“, kazao je direktor Direktorata Narodne banke Srbije (NBS) za ekonomska istraživanja i statistiku Branko Hinić na predstavljaju izveštaja NBS o inflaciji za novembar. „Naša nova projekcija inflacije niža je u odnosu na projekciju iz avgusta, pre svega zahvaljujući vrlo dobroj poljoprivrednoj sezoni, čiji su se efekti odrazili na cene hrane u većoj meri nego što smo očekivali“, istakao je Hinić. Dodao je da je projekcija rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2013. ostala ista i NBS očekuje rast od oko dva odsto, dok je projekcija rasta za 2014. smanjena na 1,5 odsto. „Ključni razlog su očekivani efekti mera fiskalne konsolidacije na potrošnju u kratkom roku“, ocenio je Hinić i istakao da je smanjenje spoljne neravnoteže nastavljeno čak i brže nego što je NBS očekivala. „Kao rezultat toga, doći će do smanjenja deficita tekućeg računa ove godine na izmedju četiri i pet odsto BDP“, kazao je Hinić.

Izvor: Beta, Tanjug

Pročitajte i ovo...