Home VestiEkonomija Pokreće se istraga o zapaljivosti Teslinog Modela S

Pokreće se istraga o zapaljivosti Teslinog Modela S

by bifadmin

Američki regulatori za bezbednost pokrenuli su istragu protiv proizvođača električnih sportskih automobila Tesla Motors zbog tri slučaja samozapaljivanja njegovog luksuznog Modela S u protekle tri nedelje.

Naime, Nacionalna agencija za bezbednost na putevima istražuje rizike koji nastaju pri udaru ovih vozila u druge objekte, zbog kojih su Teslini automobili i goreli. Auto kompanija tvrdi da se svake godine samo u SAD zapali 150.000 automobila i da je „Model S“ bezbedniji od vozila koja pokreću naftni derivati. Pa ipak je rukovodstvo Tesle kupcima Modela S obećalo garancije za pokrivanje štete od slučaju požara, čak i u slučaju da je vozač kriv zbog njega.

teslin auto

Analitičari se donekle slažu sa Teslom: “Rezultati ove istrage bi mogli da povrate reputaciju ove kompanije kao jedne od bezbednijih”, kaže analitičar Efrejm Levi. Sreća u nesreći je to što su u sva tri ova incidenta kompjuteri automobila obavestili vozače da napuste vozila jer će doći do požara, i tako ih spasli od potencijalnih povreda.

Da podsetimo, otkad su počele da se dešavaju nezgode na putevima ali i u Teslinoj kalifornijskoj fabrici u kojoj je vatra zahvatila tri radnika, cena akcija ove kompanije je pala za trećinu, umanjivši vrednost kompanije za nekih 8 milijardi dolara.

Od kako međutim kolaju priče o istrazi, koja bi mogla da povrati poverenje u električne automobile, Tesline akcije su porasle za 4,21 dolara na 125,79 dolara.

Izvor: Rojters

Pročitajte i ovo...