Home VestiEkonomija Prognoza za 2014: Kriza je prošlost!

Prognoza za 2014: Kriza je prošlost!

by bifadmin

Japanska investiciona banka Nomura naslovila je svoju prognozu za 2014. godinu „Kraj kraja sveta“. Autori najvljuju da je globalna ekonomska kriza definitivno gotova i da su ključni rizici, koji su kočili investitore – „na izdisaju“

kristalna kugla

„Vreme se nije vratilo u u 2006. godinu, ali američko tržište nekretnina oporavlja se već 20 meseci, bilans domaćinstava u SAD je uveliko oporavljen, kineska nacionalna valuta je snažnija, a negativan američko-kineski saldo u velikoj je meri ublažen. Kina je ušla u strukturne reforme, u Evropi su se suštinski izjednačili troškovni diferencijali na liniji centar – periferija: Evropa se ponovno razvija“, stoji u izveštaju stručnjaka japanske banke Nomura.

Oni prognoziraju da u 2014. godini makroekonomski rizici neće dominirati u funkcionisanju tržišta , prinosi neće biti pogođeni „kompresijom rizika“, ali ni višestrukom ekspanzijom. Akcije će u 2014. godini rasti ili padati zavisno od toga da li donose zaradu. Dobra vest je da bi naredna godina trebalo da bude osnova za za prilično jak rast korporativnih prihoda. „Naši ekonomisti očekuju globalni rast nominalnog BDP-a sa 6,1 odsto u 2013. na 7,0 odsto dogodine. No, rast će biti karakterističniji za ekonomije starih tržišta, a rast novih tržišnih ekonomija, uključujući Kinu, i dalje će se usporavati“, navodi se u projekcijama banke Nomura.

Kao epicentre najvećeg rasta označavaju Evropu i Japan, a Sjedinjenim Državama predviđaju sporiji razvoj. Pitanjem da li će se najavljeni privredni oporavak i novi investicioni ciklus odraziti na smanjenje socijalnog raslojavanja i oporavak srednje klase, a što mnoge druge analize navode kao goruče rizike, ova bankarska prognoza se ne bavi.

Pročitajte i ovo...