Home VestiBiznis & Finansije Reč nedelje: Investitori i investiranje

Reč nedelje: Investitori i investiranje

by bifadmin

Pre desetak dana guverner NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je, a Tanjug i Politika su to preneli, da je od početka 2013. godine neto priliv direktnih stranih invetsicija u Srbiju iznosio oko 584 miliona evra. Ekonomista Milan Kovačević smatra da to nije ni deseti deo neophodnih investicija iz inostranstva i napominje da je to čak četiri puta manje nego što je ranije najavljeno. Izveštaj UN „World investment report 2013.“ navodi da je naša zemlja tokom 2012. godine imala samo 352 dolara SDI, odnosno ispod 1% BDP. To je manje nego što smo se nadali, a daleko, daleko manje nego što je u ovom trenutku potrebno domaćoj privredi.

Empty green grassy field

Iako je donekle razumljivo da je delom do smanjenja SDI došlo zbog permanentne ekonomske krize, državna administracije u mnogome otežava posao velikim stranim trgovinskim lancima (Ikea, Lidl) ili proizvođačima koji već godinama planiraju grinfild investicije, ponajviše zbog sporosti izdavanja građevinske i ostalih propratnih dvadeset i kusur dozvola za nove objekte. Jedan od razloga za oklevanje je i povećanje poreske stope poreza na dobit na 15%.

Investitori i investiranje 2

S druge strane, država pokušava da privuče strane investitore već godinama na različite načine, od neplaćanja poreza na doprinos u određenom periodu do davanja jeftinih ili čak besplatnih placeva za izgradnju njihovih pogona. Najnoviji sporni detalj nalazi se u predlogu novog Zakona o radu, za koga njegovi protivnici iz sindikata kažu da će biti sastavljen „po meri stranih investitora“, a njegovo predstavljanje i glasanje je odlagano više puta u Skupštini. Najnoviji dijalog o izmeni Zakona podstakli su predstavnici MMF, upravo zato što u „Srbiji strani investitori imaju dosta problema“, kako je rekao predstavnik MMF Albert Jeger, a ponajviše oko problema isplate otpremnina. Ministarstvo rada i socijalne politike nakon toga najavilo je da će nacrt Zakona o radu biti predstavljen početkom 2014. godine, odnosno godinu dana pošto je prvobitno najavljeno.

realtime_logo (1)

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...