Home VestiBiznis & Finansije Treća faza revitalizacije Đerdapa 1

Treća faza revitalizacije Đerdapa 1

by bifadmin

U hidroelektrani „Đerdap 1“ danas je svečano potpisana 9. Dopuna ugovora o revitalizaciji hidroagregata sa povećanjem snage za hidroenergetski–plovidbeni sistem „Đerdap“. Ugovor su potpisali Aleksandar Obradović, v.d. direktora Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“, Goran Knežević, direktor Privrednog društva „HE Đerdap“ i Vladimir Ilarionovič Stepančenko, direktor prodaje ruske kompanije „Silovije Mašini“ .

Ukupna vrednost radova revitalizacije hidroelektrane „Đerdap 1“ dostiže 216,57 miliona dolara, a od toga 155,88 miliona dolara čini ugovor sa ruskom kompanijom i 60,65 miliona dolara je vrednost radova koje će obaviti PD „HE Đerdap“. Ugovorena revitalizacija finansiraće se sa 100,51 miliona dolara klirinškog duga Ruske federacije po Međudržavnom sporazumu od 27. aprila 2007. godine, zaključenom između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o regulisanju obaveza bivšeg SSSR po obračunima vezanim za robni promet bivšeg SSSR i bivše SFRJ, a preostalih 116,06 miliona dolara obezbeđuje se iz investicionih sredstava PD „HE Đerdap“.

Obilazak mašinske hale

Dopunom 9. Ugovora utvrđena je dinamika preuzimanja ugovorenih aktivnosti, pri čemu je 30. april 2018. godine rok za završetak kompletne revitalizacije HE „Đerdap 1“. Određeni su način i uslovi davanja tehničkih garancija izvođača i finansijskih garancija izvođača za dobro izvršenje posla i za povraćaj avansa, kao i finansijske garancije naručioca za obezbeđenje plaćanja. Kada se završi obnova svih šest agregata, snaga najveće hidroelektrane biće veća za 66 megavata. To nije zanemarljiva snaga, a često nam, kao što je bilo u pojedinim trenucima proteklih zima, baš toliko nedostaje. U trenutku kada u Srbiji četvrt veka nije izgrađena nijedna elektrana, svaki dodatni megavat je veoma vredan. Revitalizacijom biće produžen radni vek opreme za narednih 30 do 40 godina, a povećaće se pouzdanost i efikasnost rada.

Do sada su urađene revitalizacije agregata „šest“ i agregata „četiri“ i oni sada rade sa većom snagom i većim stepenom efikasnosti. U HE „Đerdap 1“, demontažom agregata br. 5, 12. novembra je počela 3. faza revitalizacije naše najveće hidroelektrane, izuzetno složenog i zahtevnog projekta i trenutno najveće investicije u EPS-u. Prema dinamici radova, dogovorenoj sa ruskim partnerom, obnova agregata „pet“ trebalo bi da se završi za 13,5 meseci

Svečanom potpisivanju prisustvovali su prof. dr Zorana Mihajlović, ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Dejan Trifunović, pomoćnik ministra energetike, dr Aca Marković, predsednik Upravnog odbora JP EPS, kao i predstavnici kompanija koje učestvuju u revitalizaciji, lokalnih samouprava i poslovnih partnera.

Pročitajte i ovo...