Home Vesti Uštede u javnim nabavkama 370 miliona evra

Uštede u javnim nabavkama 370 miliona evra

by bifadmin

Za šest meseci ove godine na javne nabavke u Srbiji je potrošeno 130,5 milijardi dinara, što je 42,3 milijarde dinara, odnosno 370 miliona evra, manje nego u istom periodu 2012. godine, rekao je danas direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović. On je ocenio da su uštede postignute zahvaljujući primeni novog Zakona o javnim nabavkama, jer nije pao kvalite usluga ponudjača.
Novi Zakon o javnim nabavkma je u primeni od 1. aprila 2013. godine i predvideo je stože procedure nabavki, kako bi se smanjio broj pregovaračkih postupaka bez objavljivanja javnog poziva i nabavki po hitnom postupku. U prvom polugodištu ove godine sprovedeni su pregovarački postupci u vrednosti 11,5 milijardi dinara, što je 9,5 milijardi, odnos 45 odsto, manje nego u istom prošlogodišnjem periodu. Ušešće pregovaračkih postupaka u ukupnim postupcima javnih nabavki je bilo 24 odsto, četiri odsto manje nego prošle godine, dok ih je u zemljama Evropske unije svega nekoliko procenata.

novi budzet

Prosečno je po tenderu za javnu nabavku ove godine stizalo 2,8 ponuda, a prošle godine 2,6. To pokazuje, kako je rekao Jovanović, da je ove godine prvi put počeo da raste broj ponuda po tenderu, jer ih je 2003. bilo oko osam i od tada sve manje. Primena prvog zakona u Srbiji o javnim nabavkama počela je 2002. godine.
Učešće stranih ponudjača u ukupnoj vrednosti javnih nabavki u 2013. bilo je pet odsto, dvostruko manje nego u prošloj godini. U prvom polugodištu je uspešno okončano 91 odsto započetih postupaka javnih nabavki, osam odsto su obustavili naručioci, a jedan odsto je bilo neuspešno.
U Agenciji za privredne registre do sada su registrovana 542 ponudjača u Srbiji, a procenjuje se da ih ima oko 10.000.

Pročitajte i ovo...