Home VestiBiznis & Finansije Vladin zaključak o NIS-u kojim nije zadovoljan Nikolić

Vladin zaključak o NIS-u kojim nije zadovoljan Nikolić

by bifadmin

Ministarstvo energetike Srbije tvrdi da zaključak Vlade oko plana poslovanja i strategije razvoja Naftne industrije Srbije (NIS) nije u suprotnosti sa energetskim sporazumom sa Rusijom, iako je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Moskvi pre dva dana ocenio da on nije u skladu sa srpsko-ruskim dogovorom. Kako je objavljeno na sajtu Ministarstva, Zaključak donet 9. avgusta 2013. godine odnosi se na stavove koje će da zastupa srpska strana kao manjinski akcionar u NIS-a i tiče se raspodele dobiti, investicionog plana i rešavanje pitanja sporne imovine.

Polazne osnove za usaglašavanje poslovnog plana i strategije razvoja NIS-a, u kojem većinsko vlasništvo ima ruski Garspomnjeft, sadrže podatke koje predstavljaju poslovnu tajnu zbog čega je umesto celog dokumenta objavljen pregled osnovnih delova. Objavljivanje izvoda iz zaključka usledilo je nakon što Nikolić tokom posete Moskvi 30. oktobra rekao da je Vlada Srbije „donela zaključke koji moraju da se promene, jer ne odgovaraju onome što je dogovoreno s ruskim partnerima“. Tim povodom je ministarka energetike Zorana Mihajlović juče u Skupštini Srbije rekla da očigledno Nikolić nije imao dovoljno informacija o tom dokumnentu i da je predsednik Rusije Vladimir Putin „šmekerskije“ postipio od Nikolića. Naime, Putin je u razgovoru sa Nikolićem rekao da probleme ne treba dramatizovati i da će oni biti rešeni onako kako se rešavaju medju prijateljima.

sta pise u energetskom sporazumu nis gaspromnjeft vlada

Polaznim osnovama koje je utvrdila Vlada Srbije vezanim za postupanje njenih predstavnika u NIS-u, odredjeno je da investicije u toj kompaniji do 2015. godine budu najmanje 1,5 milijardi evra, a do 2020. godine najmanje tri milijarde evra. Predvidjeno je i povećanje budžetskih prihoda i povećanje proizvodnje, prerade, prodaje NIS-a na po pet miliona tona godišnje. Takodje je Vlada predvidela da dlučivanje u NIS-u bude na bazi sporazuma i konsenzusa medju akcionarima o svim za kompaniju bitnim pitanjima, kao i povećanje uloge srpskog menadžerskog kadra u kompaniji.

„Poželjno je da srpski kadrovi preuzmu ključnu ulogu u upravljanju NIS-om u roku ne dužem od pet godina. U tom cilju je potrebna njihova intenzivna edukacija i vodjenje“, navodi se u informaciji o zaključku Vlade oko poslovanja NIS-a, čiji je većinski vlasnik ruska kompanija Gaspromnjeft sa 56,2 odsto akcija, 29,9 procenata ima Vlada Srbije, a preostalih 13,9 odsto je u vlasništvu malih akcionara.

U Vladinom dokumentu o NIS-u date su varijante rešenja za pitanja najvećih dužnika NIS-a, poput Petrohemije. Podržan je i program nastavka modernizacije rafinerijske prerade nafte koji se odnosi na takozvanu „duboku preradu“, sa rokom realizacije do kraja 2015. godine. Srpski akcionar zalaže se i za veći izvoz derivata, više od jednog miliona tona, uz razvoj izvoznih kanala prodaje, već od 2013. godine i podržava program proizvodnje baznih ulja radi boljeg iskorišćenja domaće nafte i njene valorizacije kroz bazna ulja. Podržava se i ulaganje u obnovljive izvore energije i druge energetske objekte nakon realizacije investicija koje predstavljaju osnovnu delatnost NIS-a. U vezi sa raspodelom dobiti NIS-a Polaznim osnovama se smatra da raspodela dobiti ne treba da bude manja od 25 odsto, a imajući u vidu investicione planove kompanije.

Pročitajte i ovo...