Home VestiPolitika i društvo Amerikanci će možda zbog Transatlanskog sporazuma morati da menjaju neke svoje zakone

Amerikanci će možda zbog Transatlanskog sporazuma morati da menjaju neke svoje zakone

by bifadmin

Ako neko kupi knjigu na Tajlandu pa odluči da je posle proda prodavnici polovnih knjiga ili nekome drugom u SAD, američki trgovinski regulatori će mu ovo zabraniti, a sličnu zabranu, pišu tamošnji mediji, pokušavaju da nametnu širom sveta.

Mnoge interesne grupe su prošlog meseca kritikovale procureli nacrt Transatlanskog sporazuma za koji se smatra da drugim državama nameće američke trgovinske zakone koji su previše restriktivni i u suprotnosti sa zakonima o zaštiti intelektualne svojine.

prodaja sell

Ovo pitanje je došlo i do američkog Vrhovnog suda koji je u slučaju jednog tajlandskog studenta presudio da udžbenici koje je student kupio u domovini smeju biti prodati u SAD.

Presuda je podigla na noge američku javnost koja tvrdi da su američki regulatori pri kreiranju Transatlanskog sporazuma bili pod uticajem lobista privatnih kompanija dok se branioci javnih interesa nisu javljali.

Očekuje se da će ovaj sporazum imati jaku opoziciju i u američkom Kongresu u vidu zagovornika slobodnog protoka informacija, zbog toga što je osmišljen u veoma tajnovitom procesu. Ako Kongres odobri ovaj sporazum koji krši određene njihove zakone SAD će čak moći da potpadnu pod trgovinske sankcije, što bi onda moglo voditi izmeni domaćih zakona.

Ovo pokazuje da Transatlanski sporazum sve više izaziva konfuziju i u zemlji koja je najviše bila zagrejana za njega pa se postavlja pitanje kako će tek biti dočekan u ostalim državama.

Izvor: Kvarc

Pročitajte i ovo...