Home VestiEkonomija ECB nastavlja da se bori za kreditiranje privreda južne Evrope

ECB nastavlja da se bori za kreditiranje privreda južne Evrope

by bifadmin

Evropska centralna banka želi da podstakne rast kreditiranja u Južnoj Evropi jer je prema mišljenju Marija Dragija evrozona već nego vreme podeljena. Naime, u zapadnom delu Evrope na čelu sa Nemačkom kompanije i građani lakše i jeftinije nego ikada ranije dolaze do bankarskih pozajmica. Na jugu, kojem je to potrebnije, je međutim situacija drugačija – mala i srednja preduzeća teško dolaze do pristupačnih kredita, zbog velikog opreza banaka.

Za Dragija i njegove kolege iz ECB-ovog Saveta ova dihotomija je noćna mora. Oni pokušavaju da učine sve što je u njihovoj moći da kompanije iz zaduženih zemalja dobiju pristup jeftinim kreditima koji bi mogli da pokrenu siromašnije privrede.

Zbog toga je ECB već snabdela južnoevroske banke svojim kreditima i drastično smanjila sredstva obezbeđenja koja institucije obično zahtevaju, a osim toga je i rekordno smanjila kamatne stope tako da finansijske kuće mogu da pozajmljuju od Evropske centralne banke sa kamatom od 0,25%. Da podsetimo, u 2008. su kamatne stope bile četiri puta veće.

Problem je međutim što je uprkos ovim merama kreditiranje u Južnoj Evropi i dalje u padu – u oktobru 2013. su banke odobrile 2,3% kredita manje nego u istom periodu prošle godine.

ecb

Zato kao dodatak smanjenju kamatne stope na 0%, ECB razmišlja i o novim radikalnim merama za podsticanje kreditiranja, među kojima se pominje i negativna kamatna stopa (banke bi plaćale penale za novac koji ne pozajmljuju). Ova kaznena mera za nedavanje kredita je već razmotrena i sa tehničke i sa zakonske strane, i jedan od članova upravnog odbora ECB-a je medijima potvrdio da je Banka u svakom pogledu sposobna da je uvede. Međutim i dalje neki ekonomisti sumnjaju u efektivnost ovog metoda jer se on do sada i nije nešto dobro pokazao u praksi. Naime, Danska je u 2012. uvela kamatnu stopu od -0,1% na štednju u svojoj Centralnoj banci međutim rezultat je bio podizanje cena bankarskih usluga za krajnje korisnike.

Još jedna od mera koje nisu davale dobre rezultate se ovih dana razmatra u ECB-u. Naime, dugoročni jeftini krediti za komercijalne banke su često korišćeni za otkup skupih kredita u matičnim zemljama što se na kraju pokazalo kao isplativo za te banke ali ne i za lokalne privrede.

Međutim sad Evropska centralna banka razmatra drugu vrstu dugoročnih kredita samo ovaj put oni će imati rok od godinu dana i jednu svrhu – banke će moći da ih podižu jedino ako se obavežu da će ih izdavati kompanijama. Međutim u Biratniji smo skoro mogli videti da jedan sličan program nije urodio plodom jer su banke odbijale da se uključe u njega.

Možda ECB-u jedino preostaje da počne da otkupljuje obveznice od investitora, kao što rade FED ili Banka Japana, ali uspeh ove metode se takođe razlikuje od zemlje do zemlje. Međutim, pre predviđanja o uspešnosti, treba pomenuti da će teško u Evropi doći do kupovine obveznica jer se mnoge članice EU, na čelu sa Nemačkom, protive ovoj meri.
Izvor: Špigl

Pročitajte i ovo...