Home VestiBiznis & Finansije Erste: Sve dok može da finansira deficit vlada neće biti za veću štednju

Erste: Sve dok može da finansira deficit vlada neće biti za veću štednju

by bifadmin

Ukupna vrednost javnog duga Srbije (bez garancija) trebalo bi da bude malo iznad 50% BDP-a do kraja 2013. godine, pri čemu će srednjoročna perspektiva trenda zabeležiti pogoršanje ocenjuju analitičari Erste Grupe u izveštaju o tržištu obveznica u CIE u 2014. godini .

Potrebe za finansiranjem za 2014. godinu biće veće zbog troškova vezanih za restrukturiranje državnih preduzeća i jednog dela finansijskog sektora koji su prema Fiskalnoj strategiji Ministarstva finansija procenjeni na 1,7% BDP-a. Što se tiče plana za finansiranje budžeta za 2014. godinu, fokus je očigledno na domaćem tržištu državnih zapisa i obveznica i na bilateralnim kreditnim aranžmanima, pri čemu je kao značajniji posao naveden kreditni aranžman sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima u vrednosti do 3 milijarde EUR.

vlada nece biti za stednju sve dok ne mora

Pored toga, očekuje se da važnu ulogu igra i Svetska banka (približno 800 miliona USD), posebno u pogledu podrške restrukturiranju državnih preduzeća i dokapitalizaciji Agencije za osiguranje depozita. Stoga se u planu finansiranja nagoveštava manje oslanjanja na tržište evroobveznica, uz namensku emisiju od približno 600 miliona EUR i nedavnu emisiju obveznica vrednosti 1 milijardu USD koje su pripisane kao deo pretfinansiranja za 2014. godinu. Stoga analitičari Erste Grupe ne isključuju mogućnost da bi Ministarstvo finansija moglo da izostavi dalje emisije tokom 2014. godine.

U situaciji kada se uslovi finansiranja za 2014. godinu više oslanjaju na domaće faktore, odlučujuću ulogu će igrati politička stabilnost, fiskalni kredibilitet i potencijalni aranžman sa MMF-om. U ovom trenutku su oslabile političke tenzije, dok se očekivani početak pregovora sa EU vidi kao faktor podrške za političku i makroekonomsku stabilnost.

Kratkoročno je povećan fiskalni kredibilitet pošto su u predlog budžeta ugrađene izvesne mere konsolidacije i afirmativniji ton u vezi sa postizanjem novog dogovora sa MMF-om. Međutim, to može biti kratkotrajno jer ukupan jaz u finansiranju od preko 7% BDP-a i ambiciozniji ciljevi u pogledu deficita koji su postavljeni za period od 2015. do 2016. godine pružaju ono što smatramo veoma ograničenim prostorom za bilo kakvo fiskalno klizanje. Što se tiče odnosa sa MMF-om, vlada Srbije će nastaviti sa taktikom „sačekati pa videti“. Dokle god su mogućnosti za finansiranje izvodljive, ne izgleda verovatno da će se vlada opredeliti za veću fiskalnu štednju, napominju analitičari Erste Grupe.

Pročitajte i ovo...