Home VestiIT i nauka Google pravi armiju robota

Google pravi armiju robota

by bifadmin

Kao da im Google naočare i Google automobili koji se sami voze nisu dovoljni na listi sopstvenih naučno-fantastičnih izuma, ovaj internet gigant ima dovoljno vremena i novca da se upusti u stvaranje sopstvene divizuje robota. Ovu, još uvek neimenovanu inicijativu, predvodiće bivši izvršni direktor za Android, Endi Rubin.

i-robots-1

Tokom proteklih šest meseci, Google je kupio nekoliko kompanija specijalizovanih za određena polja u robotici. Industrial Perception se bavi robotizovanim rukama i manipulisanjem i baratanjem predmetima, dok druge kompanije, poput Schaft-a i Meke rade na stvaranju humanoidnih robota. Geri MekMari, jedan od direktora Tehnološkokog institutu za robotiku i inteligentne mašine iz Džordžije, izjavio je da, s obzirom na to koje je kompanije Google kupio, može se zaključiti koji su zapravo Googlovi planovi: „Oni neće ciljati na potrošačko tržište, već će verovatno koristiti svoje robote za marketing ili za neke potrebe u proizvodnji“.

Nazvisno od toga kako će roboti na kraju biti upotrebljeni, Rubin i Google izgleda da ubrzano rade na tome da se ideja sprovede u delo što pre. Rubin je naglasio da je vreme značajan faktor i da im treba dovoljno dugo uzletište i desetogodišnja vizija. Svi imaju poverenja u Rubina, s obzirom da je njegov prehodni poduhvat – Android, započeo kao luda ideja, a završio se time da je u milione džepova širom sveta smestio male superkompjutere. I druge velike kompanije su počele sa inkorporiranjem robotike u svoje poslovanje. Prva je bila General Electric, a Amazon je svoju kompaniju za robotiku, Kiva Systems, kupio za potrebe skladištenja. Iako Google možda nije prvi u ovom polju, očekuje se da će se brzo uklopiti, jer je to jedna kompanija veoma naprednih shvatanja.

Pročitajte i ovo...