Home VestiBiznis & Finansije Nagodba Gasproma i EU?

Nagodba Gasproma i EU?

by bifadmin

Gasprom, ruska vlada i Evropska komisija traže rešenje koje bi u potpunosti stavilo ad akta antimonopolsku istragu koju je Brisel najavio protiv Gasproma a zbog navodnog monopolskog ponašanja, izjavio je  Fajnenšl Tajmsu Aleksandar Medvedev, šef Gaspromovog odeljenja za izvoz. Tri strane „pokušavaju da pronađu obostrano prihvatljivo rešenje“, rekao je Medvedev. 

Dogovor bi trebalo da bude postignut  pre nego što formalno bude podignuta optužnica a kompromis bi trebalo da bude takve prirode da na odgovarajući način odgovori na bojazni evropskog tela za jačanje konkurencije, i to bez ugrožavanja Gaspromovih aktivnosti na evropskom tržištu. Brisel je bio spreman da i formalno optuži Gasprom jer „naplaćuje prevelike iznose za isporučeni gas“, ograničavajući mogućnost preprodaje svog gasa i blokirajući konkurente u poslu.

sta pise u energetskom sporazumu nis gaspromnjeft vlada

Spor je pretio da dodatno rasplamsa nesporazume koje Moskva i Brisel imaju oko različitih tema, uključujući i Ukrajinu. Medvedev je rekao da očekuje da bi rešenje moglo biti pronađeno u relativno kratkom periodu od tri do četiri meseca.

On je evropskom komesaru za zaštitu konkurecije Žoakinu Alamuniji rekao da će Gasprom u narednim danima predati nacrt mogućeg sporazuma. On je odbio da kaže u kom smislu je Gasprom spreman da usliši zahteve Evropske komisije.

Alamunia je rekao da je  sastanak bio konstruktivan i da je tokom njega Gasprom izrazio spremnost da istraži mogućnost rešenja baziranog na predlozima komisije za zaštitu konkurencije“, navodi se u saopštenju iz komesarijata.

S obzirom na veliki politički ulog, istraga komisije je daleko od rutinske i neki zvaničnici već dugo iščekuju rešenje slučaja koje bi donelo promenu ponašanja Gasproma.

Alan Rajli, profesor prava na Gradskom univerzitetu u Londonu, koji je pomno pratio slučaj, rekao je kako je još uvek nejasno da li će Gasprom prihvatiti uslove koje komisija predlaže. „Ako oni insistiraju da Gasprom prodaje jedan ili dva gasovoda u istočnoj Evropi , Gasprom će to možda progutati. Ali, ako je reč o mnogo većim razmerama, onda Gasprom to možda neće prihvatiti. Na Gaspromu je da preseče“, rekao je on. On je dodao da će Gaspromu biti veoma teško da prestane da vezuje cenu gasa sa cenom sirove nafte u svojim dugoročnim ugovorima o snabdevanju, kao što je sada slučaj.

Pročitajte i ovo...