Home VestiPolitika i društvo Papa: Redefinišimo ekonomski model nastao na pohlepi

Papa: Redefinišimo ekonomski model nastao na pohlepi

by bifadmin

U svojoj poruci za Međunarodni dan mira (1. januar) vrhovni poglavar katoličke crkve optužio je velike plate i nadrealne bonuse pojedinaca za propast „ekonomije bazirane na pohlepi i nejednakosti“ koja ugrožava svetski mir.

Papa Francisko je iz navedenog razloga pozvao svetske lidere da razmisle o pravednijoj raspodeli sredstava između bogatih i siromašnih ljudi ali i zemalja. On se naime zalaže za redefinisanje aktuelnog modela ekonomskog razvoja i promenu životnih navika koje se zasnivaju na materijalizmu.

papa f

U drugim delovima govora papa je naglasio da pored nejednakosti, svetski mir narušavaju i loši pravosudni sistemi, trgovina belim robljem, organizovani kriminal i trgovina oružjem.

Papa Francisko u svooj kritici nije zaobišao ni instituciju na čijem je čelu. On je apelovao na katoličku crkvu da bude pravičnija i umerenija, po njegovim rečima “manje pompezna”, kao i da se približi siromašnima i bolesnima.

Inače, ova njegova poruka biće poslata brojnim svetskim liderima, međunarodnim institucijama poput Ujedinjenih nacija i mnogim NVO.

Da podsetimo, papa Francisko je od strane Tajmsa juče proglašen ličnošću godine baš zbog sličnih istupa i nastojanja.

Izvor: Rojters

Pročitajte i ovo...