Home VestiEkonomija Peking podstiče međubankarsko trgovanje

Peking podstiče međubankarsko trgovanje

by bifadmin

Narodna banka Kine objavila je da će omogućiti bankama u zemlji da međusobno trguju depozitima od ponedeljka, koristeći finansijski proizvod nazvan sertifikat depozita. Kamatnu stopu na sertifikate određivaće tržiste, za razliku od običnih depozita, koji su u Kini pod propisanim ograničenjem. Ovaj potez će takođe dovesti do poboljšanja cirkulacije novca na međubankarskom ttržistu.

dolar jen

U Junu, kamatna stopa za pozajmice između banki u jednom trenutku prevazišla je 25% , pošto su banke veoma nerado jedna drugoj pozajmljivale novac usred kreditne krize. Kineska državna novinska agencija Xinhua je objavila da će ovaj potez “omogućiti bankama da pozajmljuju po mnogo stabilnijoj ceni na međubankarskom tržištu”. Minimalni iznost za pojedinačni sertifikat depozita će morati da bude 50 miliona jena (8,2 miliona dolara) i banke će takođe morati unapred da obaveste centralnu banku koliko planiraju tokom godine novca da izdaju na ovaj način.

Liberalizaciju svog finansijskog tržišta i tržišta kapitala mnogi vide kao ključan potez Pekinga koji će dati vetar u leđa ekomskom rastu. U julu je Narodna banka Kine otpisala donji limit na kamate za pozajmice što je bio ključni korak u  liberalizaciji kamatnih stopa.

Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...