Home VestiEkonomija U 2011. iz zemalja u razvoju šest puta više novca izneseno nego što je u njih ušlo

U 2011. iz zemalja u razvoju šest puta više novca izneseno nego što je u njih ušlo

by bifadmin

Iako se misli da je veoma teško privući kapital u zemlje u razvoju izgleda da ga je teže zadržati u njima. Naime, u 2011. godini su velike količine novca iz ovih zemalja izneli utajivači poreza, korumpirani političari i kriminalci – ukupno 946,7 milijardi dolara, kako saopštava neprofitna organizacija Global Financial Integrity. U poređenju sa ukupnom finansijskom pomoći zemljama u razvoju u to vreme koja je iznosila 141 milijardu dolara, to je zaista zapanjujuća suma.

krijumcarenje

Na listi zemalja iz kojih se najviše ilegalno iznosi novac je Rusija iz koje je u 2011. izneseno 191,14 milijardi dolara, a prate je Kina sa sumom od 151,35 milijardi dolara i Indija iz koje je nestalo 84,93 milijarde.

Svetska kriza nije mnogo uticala na ovu ilegalnu finansijsku disciplinu, čak je uticala na rast iznošenja novca iz zemalja u razvoju koji je bio brži nego što je svake godine rastao svetski BDP od 2002. do 2011.

U Africi je te godine neprimetno izneseno 5,7% BDP-a dok su druge zemlje u razvoju izgubile 3,7% BDP-a. Umesto da taj novac podigne životni standard stanovnika zemalja u razvoju on je završio u poreskim rajevima, uglavnom na računima onih koji su se nepošteno (na ovaj i slične načine) obogatili.
Izvor: Kvarc

Pročitajte i ovo...