Home VestiEkonomija Velika Britanija u ubrzanom oporavku, Španija i Francuska u problemu

Velika Britanija u ubrzanom oporavku, Španija i Francuska u problemu

by bifadmin

Za sada su objavljeni izveštaji o stanju kineske, britanske, italijanske, francuske i španske ekonomije, od kojih je Velika Britanija oborila višedecenijske rekorde, bar sudeći prema PMI indeksu, indikatoru zdravlja privreda širom sveta, zasnovanom na obračunu broja novih narudžbina, nivoa zaliha robe, proizvodnje, isporuka dobavljača i zapošljavanja.

Naime, Francuska se uskoro opet može naći u recesiji jer je njen proizvodni sektor u novembru ove godine pao 21. mesec zaredom, saopštili su iz Markita. Sve ispod indeksa 50 smatra se nazadovanjem ekonomije, a Francuska je u prethodnom mesecu zabeležila skroman rezultat od 48,4, najviše zbog slabe domaće ali i inostrane potražnje.

britanija

Prvi put od jula ovo se desilo i Španiji, čijem oporavku su se svi mesecima unazad zdušno radovali. Sa oktobarskih 50,9 PMI indeks Španije je u novembru pao na 48,6, što signalizira da će oporavak njene privrede biti spor.

Međutim, optimizam dolazi sa druge strane sveta, iz Kine čiji su podaci o novembarskoj proizvodnji pobili sva očekivanja. Naime, Zvanični biro za statistiku saopštio je da je kineski PMI porastao na 51,4, iako je bio očekivan za 0,3 poena manji rast.

Dobre vesti stižu i iz Italije gde je proizvodni sektor na dvoipogodišnjem maksimumu – isti kao i kineski. Takođe, posle duže pauze ova zemlja je u novembru zabeležila rast zaposlenosti.

Današnjim objavama Markita međutim najviše će se radovati Britanci jer je njihov broj porudžbina (64,6 poena) dostigao 20-godišnj imaksimum. PMI je u Velikoj Britaniji porastao na 58,4 poena, što je najviši nivo još od februara 2011.  a i zaposlenost je zabeležila visok rast.

Markit će podatke za ostale zemlje puštati u javnost u toku današnjeg dana.

Pročitajte i ovo...