Home VestiEkonomija I u 2013. Hong Kong najbolje mesto za poslovanje

I u 2013. Hong Kong najbolje mesto za poslovanje

by bifadmin

Treću godinu zaredom Blumberg pravi listu najboljih zemalja za poslovanje. U 2013. godini Hong Kong je reizabran za najbolju poslovnu destinaciju, uglavnom zbog niskih troškova otpočinjanja biznisa. Sledi ga Kanada zbog prijemčivih potrošača, odnosno velike srednje klase, jake domaće potrošnje i visokih prihoda stanovništva. Na trećem mestu su SAD, koje su doživele pogoršanje rezultata za jedno mesto i to zbog poskupljenja otpočinjanja poslovanja.

poslovanje lista

Za njima su ostali Singapur, Australija, Nemačka, Velika Britanija i Holandija. Zanimljivo je da se većina skandinavskih zemalja nalazi među prvih 20, kao i da su BRIC zemlje prošle godine uglavnom napredovale – Brazil je sa 61. mesta skočio na 38., Rusija sa 56. na 44. a Indija sa 54. na 48. Kina je nasuprot njima pala za 9 mesta na 28. poziciju na tabeli.

Kriterijumi za izbor najboljih mesta za poslovanje su stepen ekonomskog razvoja, trošak osnivanja preduzeća i započinjanja biznisa, troškovi rada i repro materijala, cene pokretne imovine, inflacija, korupcija, i kupovna moć stanovništva.

Pročitajte i ovo...