Home VestiEkonomija Iako se dobro pripremila, Srbija neće ući u EU pre a verovatno ni 2020.

Iako se dobro pripremila, Srbija neće ući u EU pre a verovatno ni 2020.

by bifadmin

Ovo je poruka sa konferencije „Pregovori o pristupanju Republike Srbije EU“ u organizaciji Privredne komore Srbije, nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, Evropske mreže preduzetništva i Kancelarije za evropske integracije.

Andrej Engelman, međunarodni ekspert koji je učestvovao u pregovorima za članstvo Slovenije u EU a sada radi za projekat GIZ-a „Podrška procesu evropskih integracija u Srbiji“, do detalja je objasnio šta nam predstoji: „Faza skrininga obično traje od godinu do godinu i po, pregovori po pojedinačnim poglavljima (a ima ih 35) traju oko 4 godine mada realno je da će Srbiji trebati oko 6, zatim ide zatvaranje pregovora, potpisivanje ugovora za koje je potrebno pola godine, a potom i ratifikacija koje uvek traje oko 1,5 do 2 godine“. Mi smo tek negde na početku skrininga, dakle, tek posle 2020. bismo mogli da postanemo punopravna članica EU.

karikatura

Zemlje koje su pre nas ušle u Uniju nisu bile za to dovoljno spremne, pa je EU na osnovu ovog lošeg iskustva pooštrila proveru kandidata. „Čini mi se da nijedna zemlja u skorijoj prošlosti nije bila pripremljena za početak pregovora tako dobro kao Srbija“, primetio je Engelman. No, naša zemlja će ipak morati da demonstrira spremnost da ispuni sve što se od nje traži a moguće je i da će morati da sačeka ostale kandidate. „Mislim da je Hrvatska poslednja zemlja koja je primljena pojedinačno, i da će od sada EU primati po nekoliko članova odjednom. U tom kontekstu bitno je da Srbija ojačava dobre odnose sa Crnom Gorom jer saradnja ove dve zemlje može biti od obostrane koristi“, kaže Engelman i dodaje da će najveći problem pri pristupanju Uniji imati Makedonija, Albanija i Bosna i Hercegovina, kojoj će po njegovom mišljenju trebati još nekih 20 godina da ispuni uslove.

Sada će u ovom procesu na vrh liste najvažnijih kriterijuma izbiti ekonomski, a s obzirom na činjenicu da nam to nije jača strana i da nam je BDP veoma nizak, može se desiti da se naš pristup EU dodatno oduži.

Pročitajte i ovo...