Home VestiEkonomija Ministar privrede: Već 2015. bismo mogli imati ekonomski rast

Ministar privrede: Već 2015. bismo mogli imati ekonomski rast

by bifadmin

„Odlagali smo reforme deset godina i sada plaćamo cenu toga. Kriza je na izvestan način prijatelj reformi. Stigli smo do zida i više ne možemo da odlažemo te reforme. U ovom trenutku odgovornost treba da preuzme Vlada. Ako ove reforme sprovedemo do kraja, Srbija može 2015. godine da očekuje ekonomski rast“, rekao je ministar privrede Republike Srbije Saša Radulović na prvom panelu „Evropa: oporavak i rast“ ekonomskog foruma Centralne i Istočne Evrope „Juromani“ (Euromoney) koji se danas i sutra održava u Beču.

radulovic

Foto: Medija centar

Ministar smatra da je problem Srbije struktura privrede jer je veliki deo u vlasništvu države i mnogo se ulagalo u preduzeća koja prave gubitke i koja su danas neodrživo zadužena. „Zato planiramo da taj dug konvertujemo u kapital, da se ta preduzeća privatizuju i da više ne predstavljaju ogroman teret zdravom delu privrede. Preduzeća u restrukturiranju biće na prodaju po donošenju novog Zakona o privatizaciji, ali ih niko neće kupiti dokle god su u haosu“, ocenio je ministar Radulović.

Erik Berglof, glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) složio se sa ministrom Radulovićem da će strukturne reforme u Srbiji dovesti do rasta, a da podsticaje treba vratiti „kao duha iz lampe, koji više nema moć“.

Upitan da izabere prioritetnu meru reformi koje će obezbediti razvoj za region Centralne i Istočne Evrope, Asim Husain, zamenik direktora MMF za Evropu, rekao je da je to reforma tržišta rada, odnosno radnog zakonodavstva. Sa tim se složio i glavni ekonomista EBRD.

Pročitajte i ovo...