Home VestiEkonomija Nezaposlenost sve „žilavija“

Nezaposlenost sve „žilavija“

by bifadmin

Međunarodna organizacija rada izdala je svoju godišnju publikaciju „Globalni trendovi zapošljavanja“ u kojoj ukazuje na činjenicu da će skorašnji umereni oporavak u razvijenim zemljama u 2014. ojačati ekonomski rast ali nedovoljno da bi se situacija na tržišta rada popravila.

Zaključak ove publikacije je da je trenutno privredni rast suviše slab da bi bitno uticao na značajniji rast zapošljavanja svuda u svetu. U mnogim ekonomijama, posebno u evrozoni, BDP je još uvek ispod nivoa pretkriznog, što se vidi i po podacima o nezaposlenosti. Neke zemlje u razvoju zaostaju za stopama rasta iz protekle decenije zbog čega je teško iskoreniti siromaštvo u njima.

nezaposleni sirom sveta

U poslednje vreme je otvaranje novih radnih mesta svuda u svetu usporilo a i prosečno trajanje nezaposlenosti se u većini zemalja produžilo. U Sjedinjenim država se pre krize na posao čekalo u proseku 3 do 4 meseca, a u 2012. je period nezaposlenosti produžen na pola godine, a u Španiji je ta razlika još veća – sa 5 meseci period između dva posla produžen je na 8. U mnogim zemljama desilo se isto, što je dokaz da je nezaposlenost sve upornija i da će sve teže biti iskoreniti je.

Više o ovome možete pročitati u „Globalni trendovi zapošljavanja 2014“

Pročitajte i ovo...