Home VestiEkonomija Srpske apoteke nezakonito kupuju lekove

Srpske apoteke nezakonito kupuju lekove

by bifadmin

Godišnji promet lekova u Srbiji iznosi 740 miliona evra ili 100 evra po glavi stanovnika, dok je u poslednje četiri godine sedam najvećih veledrogerija u Srbiji ostvarilo ukupan prihod od milijardu evra u poslovima sa državom, objavljuje BIRN na osnovu podataka Uprave za trezor.

Najveći kupac, sa skoro petinom prodatih lekova, jeste Apoteka Beograd. Za četiri godine Apoteka Beograd je od veledrogerija navedenih u istraživanju nabavila lekove u vrednosti od 18,2 miljardi dinara. Klinički centar Srbije je drugi na spisku sa 4,9 milijardi dinara. Polovinu lekova ove dve državne ustanove kupile su od firme Phoenix Pharma.

lekovi

Svih 100 milijardi dinara prikazanih u bazi potrošeno je bez tendera, pošto su apotekarske ustanove sve do izglasavanja novog Zakona o javnim nabavkama izbegavale javnu kupovinu. Državni revizor je u izveštaju za 2011. godinu istakao da je nabavka lekova bez tendera nezakonita.

Prilikom kontrole poslovanja utvrđeno je da su apotekarske ustanove tokom 2010. godine mimo zakona kupovale lekove u vrednosti od 34 milijarde dinara.

Republički fond za zdravstveno osiguranje i apotekarske ustanove za izbegavanje tendera našli su opravdanje u odobrenju koje je izdalo nadležno ministrastvo, Ministrastvo finansija.

Više o ovome na sajtu javno.rs

Pročitajte i ovo...