Home VestiEkonomija WEF Davos: Kako pokrenuti svetsku trgovinu?

WEF Davos: Kako pokrenuti svetsku trgovinu?

by bifadmin

Jedna od tema ovogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu vezana je za pokretanje globalne trgovine kao najvažnijeg mehanizma za ukupni oporavak svetske ekonomije.

U izveštaju WEF-a pod nazivom „Omogućiti trgovinu: od procena do akcije“ liderima država upućena je poruka „da treba izaći iz tradicionalnih ministarskih silosa“ i promeniti način sprovođenja ali i percepciju dogovorenih standarda Svetske trgovačke organizacije usvojenih 2013. na Samitu WTO-a u Indoneziji.

svetska trgovina

„Izveštaj naglašava potrebu hitne liberalizacije trgovine i uklanjanja postojećih barijera prisutnih pre svega u prekograničnoj robnoj razmeni. Drugim rečima, države moraju intenzivirati borbu protiv „jakih nacionalnih granica“ a mi im moramo pomoći u bržoj implementaciji „izagraničnih, dubinskih reformi“, kaže Ričard Samans, direktor WEF-a i dodaje „Jedino tako možemo postići ubrzanje u otvaranju novih radnih mesta, ‘pogurati’ globalni oporavak privrede i pomoći najnerazvijenijim delovima planete.“

Kao glavne barijere za unapređenje svetske trgovine eksperti WEF-a ističu:

– primenu loših i zastarelih modela „menadžmenta uprave“ na graničnim prelazima,
– postojanje slabe i siromašne transportne infrastrukture,
– generalno prisutnu veoma lošu ukupnu ‘poslovnu klimu’ u najvećem broju država Afrike i Azije,
– insistiranje na striktnoj primeni nacionalnih robnih standarda i regulativa.

Usled navedenih trgovinskih barijera godišnje se „izgubi“ blizu 1,3 milijarde tona hrane preko potrebne upravo najnerazvijenijim državama sveta. Da bi se to sprečilo a svetskoj trgovini dao dodatni ‘zamajac ravoja’ neophodno je primeniti i organizovati sisteme takozvanih „pametnih graničnih prelaza“. U Keniji i Tajlandu postavljanjem „pametnih graničnih prelaza“ vreme zadržavanja robe u prekograničnoj razmeni smanjeno je za 50% što se drastično odrazilo na ukupnu trgovinsku razmenu u zapadnoj Africi i jugoistočnoj Aziji.

Drugi problem su različiti standardi koji postoje na primer u Evropskoj uniji i Ruskoj federaciji. Svaki put kada se kontejneri robe šalju iz EU ka Rusiji palete se zaustavljaju radi re-merenja na graničnim terminalima pri čemu se neretko događa da deo hrane propadne usled vremena utrošenog na primenu graničnih normi i propisa.

Jačanje globalne trgovine kao jednog od pokretača globalne ekonomije, pronalaženje mehanizama za efikasniji i brži izlazak iz finansijske krize, razvoj novih ideja, novih percepcija, novih modela i konkretnih oblika akcije, teme su kojima će se narednih dana u švajcarskom ski centru Davos baviti predstavnici više od 1000 kompanija, preko 250 političkih lidera i predstavnici više hiljada civilnih organizacija iz celog sveta.
Zoran Vitorović, Davos, Švajcarska

Pročitajte i ovo...