Home VestiEkonomija WEF Davos: Premijer Australije za ukidanje protekcionističkih mera uvedenih tokom krize

WEF Davos: Premijer Australije za ukidanje protekcionističkih mera uvedenih tokom krize

by bifadmin

Prioriteti G20 u ovoj godini biće razvoj slobodne trgovine, ulaganje u infrastrukturne projekte, uklanjanje (nacionalnih) protekcionističkih mera i manje a funkcionalnije upravljanje državama, rekao je na Svetskom ekonomskom forumu Toni Abot, premijer Australije.

Pojašnjavajući ciljeve koje Australija kao predsedavajuća G20 namerava da sledi Abot je izneo i tvrdnju da je „najteža kriza sa kojom se svet suočio od 1930. godine bila pre svega kriza vlada (nacionalnih) a ne kriza tržišta. Zajedničkim snagama moramo da radimo na poboljšanju mehanizama funkcionisanja državnih uprava kako bismo unapredili globalnu upravu. Ministri i vladini činovnici nisu tu zbog sebe već zbog građana koji su izabrali. Građani traže bolji i sigurniji život, prosperitet i napredak a ključ napretka je u ekonomskom oporavku“.

Za one koji godinama prate WEF u Davosu današnji nastup Tonija Abota i sve ono što je on izgovorio podseća na prošlogodišnji govor britanskog premijera Dejvida Kamerona. I jedan i drugi ponovili su da je rešenje za globalni oporavak ekonomije podsticanje daljeg rasta privrede.

sastanak g20

„Da bismo to postigli“ rekao je Abot „moramo da preduzmemo mere za jačanje slobodne trgovine, globalno regulisanje poreskih taksi i razvoj infrastrukturnih projekata. Državama u razvoju trebaju dobre saobraćajnice a razvijenom delu sveta dodatna modernizacija. Investicije za infrastrukturne projekte mogu doći jedino iz privatnog sektora koji mora imati poverenja u vlade država da nakon ulaganja neće menjati zakone i pravila ekonomske igre.“

Abot smatra da G20 mora zajedničkim snagama da radi na smanjenju ili totalnom uklanjanju svih protekcionističkih mera koje su nacionalne države uvele nakon izbijanja krize. Većom prekograničnom trgovinom, jačanjem poverenja u slobodno tržište, pojačanom kontrolom na tržištima finansijskih derivata, uz funkcionalne a po brojnosti ministara male vlade država moguće je ubrzati ukupan svetski ekonomski rast i razvoj, smatra Abot.

Zanimljivo je, kažu posmatrači, da su ciljevi G20 za 2014. godinu suprotni od onih za koje se zalagala Ruska federacija tokom predsedavanja Grupom. Rusija je ‘gurala’ ka reformi tržišta i globalnih finansijskih institucija uz promovisanje veće uloge nacionalnih država dok Australija sada sledi politiku Velike Britanije koja forsira jačanje svih segmenata slobodnog tržišta uz minimalizovanje uloge države a sve po logici „tržište je poput živog organizma koje se samo od sebe razvija“.

Nastup Tonija Abota tumači se kao još jedan dokaz dubokih podela koje postoje na međunarodnoj sceni u kojoj se poput glasova savesti čuju vapaju profesora Klausa Švaba (osnivača WEF-a u Davosu) koji insistira „na više etičnosti u ekonomiji i biznisu“ ili šefa Pepsi Kole Indra Nujiaja koji zahteva „više morala u načinima kako pravimo novac“.
Zoran Vitorović, WEF Davos, Švajcarska

Pročitajte i ovo...