Home Vesti ABBA: nosili smo neverovatnu garderobu samo da bismo izbegli poreze

ABBA: nosili smo neverovatnu garderobu samo da bismo izbegli poreze

by bifadmin

Nova knjiga člana čuvenog švedskog benda Björna Ulvaeusa otkriva da je stil odevanja ovog legendarnog benda bio pod uticajem švedskih zakona, koji su dozvoljavali da se troškovi odevanja estradnim umetnicima odbijaju od poreza. Švedskim zakonom kostimi se mogu odbiti od poreza… sve dotle dok bi bili tako nečuveno dizajnirani da se ne bi mogli nositi i na ulici.

aba 02

Svetlucave pantalonice, šljokičasti trikoi i platforme koje je Abba (1972-1982) nosila na vrhuncu svoje slave bili su skrojeni ne samo po meri četiri člana benda već i po meri švedskih poreskih zakona, kaže se u tek izašloj knjizi o ovom bendu, a koja se ovog vikenda pojavila u prodaji.

Razmišljajući o “modno-šnajderskim rekordima” ove grupe u svojoj novoj knjizi, Björn Ulvaeus je rekao: „Po mom mišljenju, iskreno, tih smo godina izgledali kao blesavi. Nije bilo  šansi  da je na sceni postojao neko tako loše obučen kao što smo to bili mi…“

A razlog njihovom hrabrom modnom izboru leži ne samo u pop-glamuru kasnih 70-ih i ranih 80-ih već i u švedskim poreskim zakonima.

Knjiga “According to Abba: The Official Photo Book”, kojom je obeleženo 40 godina Abinog trijumfa na Evroviziji pesmom Vaterlo, navodi da je stil benda bio pod delimičnim uticajem zakona koji dozvoljavaju da troškovi za odeću mogu estradnim izvođačima biti odbijeni od poreza – sve dok bi kostimi bili tako nečuveni da se ne bi mogli nosi na ulici.

Ulvaeus je 2007. pogrešno optužen za navodnu utaju poreza u iznosu od 85 miliona švedskih kruna (9.64 miliona evra) između 1999. i 2005, ali je njegova žalba na ovu optužbu bila usvojena, te se slučaj povoljno završio u njegovu korist.

„Ja sam, naravno, veoma srećan što sam u pisanoj formi bio obavešten kako sam uvek radio pravu stvar u vezi svojih poreza“, rekao je on nakon pobede na sudu.

Gardijan

Pročitajte i ovo...