Home VestiEkonomija Bitcoin na udaru sajber napada, gubi vrednost

Bitcoin na udaru sajber napada, gubi vrednost

by bifadmin

Pre skoro dve nedelje napadnute su tri onlajn berze elektronske valute bitcoin, a ove nedelje virus „Poni“ pokrao je sredstva iz najmanje 85 „bitcoin novčanika“. Najpoznatija virtuelna valuta zbog toga je izgubila oko 33% svoje vrednosti u tri nedelje.

bitcoin
Prema podacima kompanije koja se bavi bezbednošću zaštitom podataka na internetu Trustwave elektronska valuta bitcoin pretrpela je dosad najveći udar „sajber-lopova“: virus „Poni“ inficirao je opljačkao 85 bitcoin „novčanika“. Predstavnici Bitcoin Foundation brže-bolje su reagovali saopštenjem da je taj napad na vreme obustavljen isključivanjem napadnutih servera, te da „su mere bezbednosti sve prefinjenije iz dana u dan“, te da se „sigurnost internet novčanika konstantno povećava“, ne rekavši pritom koja količina bitcoin sredstava je tom prilikom opljačkana.

Pre više od deset dana desio se još veći napad, na tri velika trejdera, odnosno elektronske berze ove virtuelne valute. Jpanski Mt. Gox, najveći trgovac bitcoinom, prošlog ponedeljka je podneo zahtev za bankrot, a tada je utvrđeno da je posle nekoliko meseci tehnoloških problema sa njegovog računa nestalo 744.000 bitcoina, odnosno 6% ukupne sume od 12,4 miliona bitcoina u opticaju. To je doprinelo da po prvi put od novembra vrednost bitcoina padne na ispod 500 dolara (u poređenju sa vrhuncem koji je dosegao čak 1.200 dolara).

Izvori: New York Times, Reuters

Pročitajte i ovo...