Home VestiEkonomija Nemci i Finci oštro protestuju protiv politike zvaničnog Brisela

Nemci i Finci oštro protestuju protiv politike zvaničnog Brisela

by bifadmin

Nemačka i finska ministarstva finansija prekorila su zvanični Brisel zbog pokušaja popuštanja mera štednje u perifernim zemljama evrozone koje bi “omogućilo davanje dodatnog vremena Francuskoj i Španiji da smanje budžetske deficite kako bi ispoštovale ograničenja koje nameće EU”.

Da podsetimo, Evropska komisija je Francuskoj pre godinu dana za dve godine produžila rok za smanjenje budžetskog deficita na tri odsto BDP-a u zamenu za sprovođenje ekonomskih reformi. Brisel je Parizu preporučio da smanji troškove rada, reformiše penzioni sistem i otvori zaštićena tržišta.

Prošle godine je i Španiji dato još godinu dana za istu stvar zbog „značajnog pogoršanja ekonomske situacije”, kako je tada rekao šef evrozone Žan Klod Junker.

Međutim, zbog ovih događaja su Nemačka i Finska na osam strana memoranduma optužile Evropsku komisiju da koristi “donekle proizvoljni arbitrarni pristup” i predložile “dodatni par očiju” koji bi osigurao korektno sprovođenje novih budžetskih pravila od strane Brisela.

merkelova brisel

Da podsetimo, ova pravila su usvojena pre tri godine na vrhuncu ekonomske krize u evrozoni, a prošle nedelje su predata u ruke predstavnika 28 članica EU radi diskusije. Nemačka i finska reakcija je možda pogurana i izjavom evropskog komesara za ekonomiju Olija Rena da Francuska i Španija uprkos dodatnom roku za smanjenje svojih deficita neće uspeti da ih spusti ispod 3% BDP-a. Francuska, koja bi sledeće godine trebalo da ima budžetski deficit ispod te brojke, ove godine će najverovatnije imati manjak u državnoj kasi od 3,9% BDP-a, a Španija, koja bi 2016. trebalo da smanji deficit na 3%, će ove godine doživeti čak i rast istog, na 6,5%.

Ova nemačko-finska poruka verovatno važi i za Italijane, čiji je novi premijer Mateo Renci nagovestio da bi takođe mogao od Brisela da zatraži “više fleksibilnosti”.

Osim toga, mnogi misle da pisci memoranduma poručuju da je kanibet Oli Rena dosta subjektivan i da vlasti Unije ne mogu dobro da procene da li je nemogućnost pojedinih država da procene odstupanje od zacrtanih fiskalnih ciljeva zapravo posledica loše uprave ili spoljnih faktora.

Zato Nemci i Finci predlažu osnivanje nove komisije za nadgledanje rada zvaničnog Brisela koja bi sadržala nacionalne fiskalne savete država članica. Ovo bi poprilično poljuljalo ugled ali i samostalnost Evropske komisije.

Izvor: Špigl

Pročitajte i ovo...