Home Vesti Obnova lokaliteta kulturnog nasleđa na Balkanu

Obnova lokaliteta kulturnog nasleđa na Balkanu

by bifadmin

Kako je rečeno na sastanku Radne grupe za kulturu i društvo Veća za regionalnu saradnju (RCC) u Podgorici, završeni su radovi na obnovi osam lokaliteta kulturnog nasleđa u četiri zemlje Zapadnog Balkana u vrijednosti od 100.000 evra.

suvaca kikinda

Pomenuti lokaliteti su ljetnja rezidencija kralja Aleksandra Karađorđevića u Han Pijesku, Bosna i Hercegovina; bivša zgrada francuske ambasade na Cetinju, Crna Gora; Suvača u Kikindi i rudnik uglja u Senju, Srbija; Zlatkova kula, arheološko nalazište Stobi, akvadukt u Skopju i crkva Svetog Đorđa u Starom Nagoričanu, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, uz radove na tvrđavi Gumnishte na Kosovu* i samostanu Svete Marije u Apolloniji, Albanija, koji su u završnoj fazi.

„Poduzeti radovi obuhvataju hitnu konsolidaciju, početna istraživanja radi procjene i utvrđivanja najugroženijih lokaliteta za rehabilitaciju, kao i pripremu planova upravljanja lokalitetima u cilju održivosti projekata obnove,“ rekla je Ivana Nakikj, šefica Radne grupe za kulturu i društvo Veća za regionalnu saradnju.

Finansijsko učešće je deo bespovratnih finansijskih sredstava Evropske komisije u vrednosti od 500.000 evra namenjenih održivoj obnovi kulturnog nasleđa na Zapadnom Balkanu. Projekat provodi Radna grupa za kulturu i društvo Veća za regionalnu suradnju. „Dodatnih 270.000 evra je namenjeno drugim projektima za koje se čeka finansijsko odobrenje i iskoristiće se za još 13 lokaliteta u regionu“, rekao je Borče Nikolovski, predsedavajući radne grupe. Očekuje se da će se dodatnih 2,8 miliona evra od Komisije iskoristiti do 2016. godine za očuvanje Franjevačkog samostana u Baču, Srbija, Banjalučkog Kastela u Bosni i Hercegovini i arheološkog nalazišta Appollonia u Albaniji.

Pročitajte i ovo...