Home VestiEkonomija Pravilnik o kamatnim stopama u skladu sa principom „van dohvata ruke“ za 2013. godinu

Pravilnik o kamatnim stopama u skladu sa principom „van dohvata ruke“ za 2013. godinu

by bifadmin

Pravilnik o kamatnim stopama za koje se smatra da su u skladu sa principom „van dohvata ruke“ stupio je na snagu 15. februara ove godine i važi za finansijske transakcije koje su obveznici imali sa svojim povezanim licima tokom 2013. godine, objavljuje KPMG.

On propisuje da poreski obveznici mogu koristiti tržišne kamatne stope propisane od strane Ministarstva finansija („MF“) ili primenjivati drugu metodologiju, predviđenu Zakonom o porezu na dobit pravnih lica, za potrebe određivanja kamatne stope u skladu sa principom „van dohvata ruke“. Poreski obveznici mogu izabrati samo jednu od navedene dve opcije. Izabrana metodologija se mora konzistentno primeniti na sve kredite/pozajmice odobrene ili primljene od povezanih lica.

Propisane kamatne stope primenjuju se za potrebe obračuna prihoda/rashoda po osnovu kamata za 2013. godinu, nezavisno od perioda iz kog krediti/pozajmice potiču.

kpmg porez
Za banke i davaoce finansijskog lizinga, za razliku od ostalih privrednih društava, propisane su jedinstvene kamatne stope nezavisno od ročnosti konkretnog kredita/plasmana.

Osim toga, Pravilnik ne propisuje kamatnu stopu za dinarske kredite (pozajmice)/plasmane koje banke i davaoci finansijskog lizinga imaju sa drugim bankama i davaocima finansijskog lizinga.

Pročitajte i ovo...