Home VestiEkonomija Preduzetnik godine vlasnik kompanije „Sirogojno“

Preduzetnik godine vlasnik kompanije „Sirogojno“

by bifadmin

Rade Ljubojević, vlasnik kompanije „Sirogojno kompani“ dobitnik je nagrade „Ernst i Jang“(EY) Preduzetnik godine 2013. Njegova kompanija izvozi 95% robe koje proizvede – između ostalog je najveći srpski izvoznik u Japan, gde pored voća plasira i svoje nadaleko čuvene vunene džempere. Pored dobrih poslovnih rezultata, „Sirogojno kompani“ je za ovu nagradu kvalifikovao i predan rad na unapređenju uslova za život i rad na lokalu, koji se ogleda i u izgradnji vodovoda u ovim ruralnim predelima.

Ljubojević će predstavljati Srbiju u junu na izboru za Svetskog preduzetnika godine koji revizorsko-konsultantska kuća „Ernst i Jang“ organizuje svake godine u Monte Karlu i u kome će učestvovati 52 države.

Pored glavne nagrade, dodeljeno je i priznanje u kategorijama EY brzorastući preduzetnik godine, čiji je dobitnik Vladimir Prelovac, vlasnik kompanije „Prelovac medija“ i EY inovativni preduzetnik godine koje je otišlo Dejanu Dramićaninu, vlasniku kompanije „Bitgear“.

pobednici

Vladimir Prelovac, Rade Ljubojević i Dejan Dramićanin

U Srbiji se ova nagrada za dostignuća u preduzetništvu dodeljuje već drugu godinu, a ove godine je konkurisalo 22 vlasnika firmi. Nagradu je ustanovila međunarodna revizorska konsultantska kompanija EY pre 27 godina.

Kriterijumi za izbor pobednika su bili preduzetnički duh, finansijski pokazatelji, strategijsko usmerenje, prisustvo na regionalnom ili međunarodnom tržištu… „Društvena odgovornost nije bila nov kriterijum, samo smo na njoj insistirali eksplicitno, zato što je prošlogodišnje iskustvo iz Monte Karla pokazalo koliko je to bitno“, izjavio je prošlogodišnji pobednik a sada predsednik žirija Darko Budeč.

Pročitajte i ovo...