Home VestiEkonomija Zbog tenzija u Ukrajini evro u padu, dolar raste

Zbog tenzija u Ukrajini evro u padu, dolar raste

by bifadmin

Danas se na svetskim berzama prikazao negativni efekat vojne i političke krize u Ukrajini. Evro je sada na dvonedeljnom minimumu.

nove valute 02

Pošto su juče sazvane vojne vežbe duž ruske zapadne granice za 150.000 vojnika ruske armije, a danas su duž iste primećeni i borbeni avioni, Ruska rublja je dosegla petogodišnji minimum prema dolaru, a ukrajinska hrivnja je zabeležila rekordni minimum pošto je Ukrajinska centralna banka prestala da upravlja kursom.

Očekivalo se da će akcije na evropskim berzama osetiti pritisak, ali najviše je podlegao evro, koji je jutros izgubio 0,25%. Uz vesti iz Ukrajine, još nekoliko negativnih izveštaja je uticalo na ovakvo kretanje evropske valute: preliminarni izveštaji Nemačke ekonomije za poslednji kvartal ukazuju na blago povećanje inflacije, pa i ubrzanje inflacije u čitavoj evrozoni, a revidirani rezultati iz Španije pokazuju da preuranjenom optimizmu nema mesta.

Nasuprot tome, po svoj prilici azijski investitori su utehu potražili u američkoj valuti i hartijama od vrednosti, zbog čega je dolar dosegao dvonedeljni maksimum. Japanske berze su pale (Nikkei -0,4%), a kineska valuta je za sada stabilna.

Izvor: Reuters

Pročitajte i ovo...