Home VestiEkonomija EK: Hrvatska, Slovenija i Italija pod rizikom

EK: Hrvatska, Slovenija i Italija pod rizikom

by bifadmin

Najnoviji izveštaj EK ističe zemlje članice EU koje imaju makroekonomski disbalans. Nabrojano je čak 14 država EU koje trenutno imaju probleme takve prirode, ali po veličini problema se zbog svoje prezaduženosti izdvajaju Italija, Slovenija i Hrvatska.

boladeeuropa31

EK je nabrojala Belgiju, Bugarsku, Nemačku, Irsku, Španiju, Francusku, Hrvatsku, Italiju, Mađarsku, Holandiju, Sloveniju, Finsku, Švedsku i Veliku Britaniju kao zemlje EU sa makroekonomskim disbalansom. Iako se vide prvi znaci ekonomskog oporavka EU, najveći izazovi još uvek ostaju na snazi. „Progres nije ujednačen“, istakao je danas potpredsednik EK Oli Ren. U izveštaju se kaže da je doprinos najvećih članica EU njenom ekonomskom rastu veoma važan: strukturne reforme, fiskalna konsolidacija i srednjeročni rast su neophodni u Italiji i Francuskoj, socijalni problemi u Španiji, jačanje domaće tražnje i dalji rast u Nemačkoj.

Hrvatska se na prvom mestu suočava sa sve brže narastajućim javnim dugom, uz veliki pad izvoza. Ključno je da se u ovoj zemlji servisira fiskalni deficit do kraja 2014, navodi EK. Italija se suočava sa jedva primetnim rastom bez rasta proizvodnje, uz visok nivo zaduženosti. Problem manjka proizvodnje i jačanje kompetitivnosti italijanske industrije morali bi da se poprave što pre kako ne bi ugrožavale ekonomiju evrozone. Iako je Slovenija popravila svoje izglede u odnosu na period od pre godinu dana brzom i odlučnom promenom i primenom regulative, situacija u zemlji mora još uvek da bude pažljivo praćena od strane EU, kako bi se na vreme napravila dodatna makroekonomska prilagođavanja i izbegla opasnost od eskalaciej problema.

Pročitajte i ovo...