Home VestiEkonomija Lehman Brothers poveriocima isplaćuje novu ratu

Lehman Brothers poveriocima isplaćuje novu ratu

by bifadmin

Američka finansijska korporacija Lehman Brothers objavila je da će naredne nedelje svojim poveriocima isplatiti 17,9 milijardi dolara, petu ratu otplate otkad je stečajni sudija u decembru 2011. odobrio plan bankrotstva ovog preduzeća.

Kada plati i ovu svotu, suma koju je banka isplatila poveriocima popeće se na 80 milijardi dolara što je za 15 milijardi više nego što je banka prvobitno procenila.

isplata

Da podsetimo, iako je preživela berzanski krah 1929. godine, banka Lehman Brothers nije uspela da preživi i poslednju ekonomsku krizu izazvanu krahom hipotekarnog tržišta. Kada je akcija ove banke izgubila 73% od vrednosti u jednoj godini, usled rizičnih ulaganja i posle nespremnosti monetarnih vlasti da nastave sa upumpavanjem svežeg novca za pokriće gubitaka, proglašen je bankrot. Najbolje delove Lehman Brothers banke, deo komercijalnih fondova, dva informativna centra i sedište u sedmoj aveniji na Menhetnu, otkupila je engleska Barclays banka. Izašla je iz bankrota ali joj je ostalo da izmiri veliki dug prema poveriocima.

Izvor: online.wsj.com

Pročitajte i ovo...