Home VestiBiznis & Finansije Minimalan rast cena u februaru

Minimalan rast cena u februaru

by bifadmin

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u februaru je zabeležen mesečni rast potrošačkih cena od 0,1%.Potrošačke cene u februaru 2014. godine, u odnosu na isti mesec 2013. godine, povećane su za 2,6%, dok su u odnosu na decembar 2013. godine povećane za 1,5%. Jedini značajniji doprinos mesečnoj inflaciji potiče od sezonskog rasta cena voća, dok se većina ostalih komponenti inflacije kretala oko nule.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u februaru 2014. godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena zabeležen je u grupama Rekreacija i kultura (0,9%), Alkoholna pića i duvan (0,5%), zatim u grupama Hrana i bezalkoholna pića i Restorani i hoteli (za po 0,3%), u grupama Zdravstvo i Transport (za po 0,2%) i u grupama Stan, voda, električna energija, gas i druga goriva i Obrazovanje (za po 0,1%). Pad cena je zabeležen u grupama Odeća i obuća (-1,8%), Komunikacije (-0,4%) i Nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (-0,1%).

limun cene rastu
Međugodišnja inflacija je nastavila kretanje u granicama cilja (4 ± 1,5%) i u februaru je pala na 2,6%. Narodna banka Srbije očekuje da će se inflacija i u narednim mesecima kretati u granicama cilja, uz oscilacije uzrokovane bazom iz prethodne godine.

Pročitajte i ovo...