Home VestiBiznis & Finansije Na četiri nastanjena stana u Srbiji, jedan nenastanjen

Na četiri nastanjena stana u Srbiji, jedan nenastanjen

by bifadmin

U Srbiji je, u vreme popisa stanovništva 2011 godine, evidentirano 113.956 napuštenih stanova, dok je nastanjenih bilo 2.423.208 te je na 100 nastanjena bilo 4,7 napuštena. Napuštene kuće su mnogo češće u selima te je u seoskim sredinama na 100 naseljenih kuća 9,8 napuštenih, a u gradovima je 1,5 napuštenih, piše ekonomista Miroslav Zdravković, urednik sajta makroekonomija.org koji je izveo računicu o demografskim kretanjima i pražnjenju naselja u Srbiji do kraja 21, veka koju možete pogledati ovde.

U Srbiji je u vreme popisa bilo 259 naselja u kojima je bilo više napuštenih od naseljenih kuća i u njima je bilo 10 hiljada objekata za stanovanje bez privremenih, sezonskih, bilo kakvih stanara, ni za odmor i rekreaciju… Bilo je još 594 naselja, sela, koja su imala od svake četvrte do svake druge napuštenu kuću (ali manje od naseljenih).

napustena kuca blizu te drmno

Photo by Misa M.

Problem bi nastao, ako ovi podaci već nisu problem, ukoliko bi smo sabrali privremeno nenastanjene sa napuštenim stanovima i stavili u odnos sa nastanjenim stanovima, piše Zdravković. Privremeno nenastanjenih u vreme popisa je bilo 475.759 stanova te je u zbiru na 100 naseljena bilo 24,3 nenastanjena, privremeno ili trajno. Tu nije uračunato 177.989 stanova za odmor i rekreaciju ni 23.530 koji se koriste u vreme sezonskih radova.

Dovoljno je reči da na četiri nastanjena imamo po jedan nenastanjen stan. U polovini ukupnog broja naselja na 100 naseljenih ima 30 i više napuštenih i privremeno nenastanjenih stambenih objekata, a u 560 naselja, što je svako osmo, ima više nenastanjenih od nastanjenih stanova.

makroekonomija.org

Pročitajte i ovo...